Beleg van Krak des Chevaliers: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pagina aangemaakt: "{{Infobox Militair Conflict |conflict = Beleg van Krak des Chevaliers |partof = Kruisvaard oorlogen |date = 1271 |place = [[Krak des Chavelie..."
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
|partof = Kruisvaard oorlogen
|partof = Kruisvaard oorlogen
|date = [[1271]]
|date = [[1271]]
|place = [[Krak des Chaveliers]]
|place = [[Krak des Chevaliers]]
|territory
|territory
|result = de Mamelukken nemen de Burcht in
|result = de Mamelukken nemen de Burcht in
Regel 16: Regel 16:
In [[1142]] kochten de Hospitalers voor circa 600 gouden bezanten het kasteel over van [[Raymond II van Tripoli]], vanwegen de lage prijs werd er door de Hospitalers belooft dat ze ook de grens patroulles bijhielden voor het [[Graafschap Tripoli]].
In [[1142]] kochten de Hospitalers voor circa 600 gouden bezanten het kasteel over van [[Raymond II van Tripoli]], vanwegen de lage prijs werd er door de Hospitalers belooft dat ze ook de grens patroulles bijhielden voor het [[Graafschap Tripoli]].


In [[1267]] liet Sultan Baibars de Burcht voor het eerst belegeren, toen dit niet lukte werden er drie anderen kastelen in het gebied wel veroverd. In 1271 ging Baibers er zich persoonlijk mee bemoeien en begon opnieuw een belegering op [[21 februari]]. In de Burcht waren er circa 2000 manschappen aanwezig onderleiding van Jean de Villiers, ze dachten deze belegering wel door te kunnen staan, omdat de vestiging al tientallen keren een belegering had doorstaan. Op de zuidwest kant werd een katapult gestationeerd, deze wist veel schade aan te richten. Op [[22 maart]] word er een doorbraak gevorseerd op de ingang, en enkele uren later is ook de oostertoren bijna weggevaagd door katapult inslagen. Maar de Hospitaler ridders weten nog een hoop te stutte en te barikaderen. Enkele dagen later begeven de Mamulukkers zich op de binnenplaats (eerste laag) en op [[31 maart]] stort de westvleugel in, de mamelukkers stormden vervolgens naar binnen. De Hospitalers sluiten zich als laatste strohalm op in de kern burcht. Op [[8 april]] geven ze zich echter over in ruil voor een vrijgeleide aan de Mamelukkers.
In [[1267]] liet Sultan [[Baibars]] de Burcht voor het eerst belegeren, toen dit niet lukte werden er drie anderen kastelen in het gebied wel veroverd. In 1271 ging Baibers er zich persoonlijk mee bemoeien en begon opnieuw een belegering op [[21 februari]]. In de Burcht waren er circa 2000 manschappen aanwezig onderleiding van [[Jean de Villiers]], ze dachten deze belegering wel door te kunnen staan, omdat de vestiging al tientallen keren een belegering had doorstaan. Op de zuidwest kant werd een katapult gestationeerd, deze wist veel schade aan te richten. Op [[22 maart]] word er een doorbraak gevorseerd op de ingang, en enkele uren later is ook de oostertoren bijna weggevaagd door katapult inslagen. Maar de Hospitaler ridders weten nog een hoop te stutte en te barikaderen. Enkele dagen later begeven de Mamulukkers zich op de binnenplaats (eerste laag) en op [[31 maart]] stort de westvleugel in, de mamelukkers stormden vervolgens naar binnen. De Hospitalers sluiten zich als laatste strohalm op in de kern burcht. Op [[8 april]] geven ze zich echter over in ruil voor een vrijgeleide aan de Mamelukkers.


Na het veroveren van de Burcht werd de kapel, al snel verbouwd tot Moskee.
Na het veroveren van de Burcht werd de kapel, al snel verbouwd tot Moskee.
Regel 25: Regel 25:


[[Categorie:Kruistocht]]
[[Categorie:Kruistocht]]
[[Categorie:Veldslag in de 12e eeuw]]

Versie van 6 jun 2008 22:18

Sjabloon:Infobox Militair Conflict Sjabloon:Campagnebox Mamelukken-Kruisvaarder Het Beleg van Krak des Chevaliers vond plaats in 1271, de Mamelukkers wisten na enkele weken van belegering de hele vestiging in te nemen op 8 april van de Hospitaler ridders.

In 1142 kochten de Hospitalers voor circa 600 gouden bezanten het kasteel over van Raymond II van Tripoli, vanwegen de lage prijs werd er door de Hospitalers belooft dat ze ook de grens patroulles bijhielden voor het Graafschap Tripoli.

In 1267 liet Sultan Baibars de Burcht voor het eerst belegeren, toen dit niet lukte werden er drie anderen kastelen in het gebied wel veroverd. In 1271 ging Baibers er zich persoonlijk mee bemoeien en begon opnieuw een belegering op 21 februari. In de Burcht waren er circa 2000 manschappen aanwezig onderleiding van Jean de Villiers, ze dachten deze belegering wel door te kunnen staan, omdat de vestiging al tientallen keren een belegering had doorstaan. Op de zuidwest kant werd een katapult gestationeerd, deze wist veel schade aan te richten. Op 22 maart word er een doorbraak gevorseerd op de ingang, en enkele uren later is ook de oostertoren bijna weggevaagd door katapult inslagen. Maar de Hospitaler ridders weten nog een hoop te stutte en te barikaderen. Enkele dagen later begeven de Mamulukkers zich op de binnenplaats (eerste laag) en op 31 maart stort de westvleugel in, de mamelukkers stormden vervolgens naar binnen. De Hospitalers sluiten zich als laatste strohalm op in de kern burcht. Op 8 april geven ze zich echter over in ruil voor een vrijgeleide aan de Mamelukkers.

Na het veroveren van de Burcht werd de kapel, al snel verbouwd tot Moskee.

Referenties

  • Thomas Biller (Hrsg.): Der Crac des Chevaliers. Die Baugeschichte einer Ordensburg der Kreuzfahrerzeit. Schnell & Steiner, Regensburg 2006, ISBN 3-7954-1810-0.
  • Jaroslav Folda, Pamela French, Pierre Coupel: Crusader Frescoes at Crac des Chevaliers and Marqab Castle. In: Dumbarton Oaks Papers, 36, 1982, S. 177–210.