Herihor: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
k
sp
k (sp)
'''Herihor''' was een Egyptische legerofficier en hogepriester van Amon tijdens de regering van [[Ramses XI]], Hij stamde uit een Libisch gezin en was getrouwd met [[Nodjmet]].
 
In het leger promoveerdedoorliep Herihor door de rangen tot hij een belangrijke positie verkreeg. Hierna nam hij titel na titel aan (waaronder die van vizier en hogepriester van Amon) tot hij zichzelf openlijk tot heerser van [[Thebe]] uitriep. Hij bleef echter de farao Ramses XI erkennen als echte farao van Egypte en zijn macht beperkte zich theoretisch tot Thebe maar door de onstabiele, politieke situatie had hij feitelijk evenveel macht als Ramses.
 
Na de dood van Ramses XI verkreeg [[Herihor]] de werkelijke macht over Opper-Egypte, Neder-Egypte werd door de 21e-dynastische opvolgers van Ramses geregeerd vanuit [[Tanis]]. Deze koningslijnen waren echter vaak door huwelijken enz. van dezelfde familie ([[Psammetichus I]] van Tanis was bijvoorbeeld een achterkleinzoon van Herihor).
Na zijn dood werd hij als hogepriester opgevolgd door zijn schoonzoon [[Pianki]].
 
Uit de regering van Herihor (als men dat zo mag noemen) stamt het verslag van [[Wenamoen]], een Egyptische hoogwaardigheidsbekleder die wordt uitgestuurtuitgestuurd om een lading hout in [[Byblos]] te halen.
 
[[Categorie:Hogepriester van Amon]]
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu