Twee Bomen van Valinor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tim Auke Kools (overleg | bijdragen)
k Titel van Twee Bomen gewijzigd in Twee Bomen van Valinor
Tim Auke Kools (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Tolkien The two trees.jpg|thumb|Telperion en Laurelin]]
[[Afbeelding:Tolkien The two trees.jpg|thumb|Telperion en Laurelin]]
De '''Twee Bomen''' ([[Engels]]: The ''Two Trees'') van Valinor in de fantasiewereld van [[J.R.R. Tolkien]] zijn de Zilveren en Gouden Boom. Zij heten '''Telperion''' en '''Laurelin''', zij brachten in oude tijden licht in de landen van de [[Valar]] tot zij werden verwoest door [[Melkor]] en [[Ungoliant]].
De '''Twee Bomen van Valinor''' ([[Engels]]: ''Two Trees of Valinor'') in de fantasiewereld van [[J.R.R. Tolkien]] zijn de Zilveren en Gouden Boom. Zij heten '''Telperion''' en '''Laurelin''', zij brachten in oude tijden licht in de landen van de [[Valar]] tot zij werden verwoest door [[Melkor]] en [[Ungoliant]].


== Schepping en Verwoesting ==
== Schepping en Verwoesting ==

Versie van 11 nov 2008 22:41

Bestand:Tolkien The two trees.jpg
Telperion en Laurelin

De Twee Bomen van Valinor (Engels: Two Trees of Valinor) in de fantasiewereld van J.R.R. Tolkien zijn de Zilveren en Gouden Boom. Zij heten Telperion en Laurelin, zij brachten in oude tijden licht in de landen van de Valar tot zij werden verwoest door Melkor en Ungoliant.

Schepping en Verwoesting

De eerste lichtbronnen in Arda waren twee enorme Lampen: Illuin, de Zilvere (in het noorden), en Ormal, de Gouden (in het zuiden). Dezen waren vernietigd door Melkor. Toen later de Valar naar Valinor gingen, schiep Yavanna de Twee Bomen al zingend: Telperion en Laurelin, werden gezien als man respectievelijk vrouw. De Bomen stonden op de heuvel Ezellohar, buiten Valimar gelegen. Zij groeiden door de aanwezigheid van de Valar en de tranen van Nienna.