ISO (bestandsindeling): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: eu:ISO irudia
ArthurBot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: eu:ISO irudi
Regel 16: Regel 16:
[[en:ISO image]]
[[en:ISO image]]
[[es:Imagen ISO]]
[[es:Imagen ISO]]
[[eu:ISO irudia]]
[[eu:ISO irudi]]
[[he:דמות ISO]]
[[he:דמות ISO]]
[[it:.iso]]
[[it:.iso]]

Versie van 1 apr 2009 13:26

Iso is een term voor de ISO 9660 bestandsindeling die staat voor een exacte kopie, ook wel image genoemd, van een cd of dvd. Deze exacte kopie bevat, naast de op de media aanwezige bestanden, ook zaken als bootcodes, structuren en attributen. Hierdoor is het ISO-format zowel interessant vanuit het oogpunt van distributie, er is immers één bestand in plaats van vele losse bestanden, als vanuit het oogpunt van kopiëren, want er wordt door het branden van een ISO op een lege cd immers een exacte kopie gemaakt.

Toepassingen

Een iso kan gebrand worden op een cd of dvd via speciale brandsoftware. Niet alle brandsoftware kan iso's maken en/of branden op cd's.

Als je een virtuele cd-rom hebt geïnstalleerd, kan je een computer wijs maken dat een iso echt een cd is en in een cd-romspeler zit. Een voorbeeld van software die dit kan verwezenlijken, is, voor Windows, Daemon Tools. Het emuleren van een cd-drive heeft als groot voordeel dat er, in tegenstelling tot bij een cd/dvd, geen sprake is van toegangstijden en dit dus veel sneller werkt

Door een image te maken van bijvoorbeeld een tegen kopiëren beveiligde cd, kan de beveiliging meegekopieerd worden. Als de image dan op een cd gebrand wordt, gaat je computer deze aanvaarden als de originele cd-rom.