IOS (Apple): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Obersachsebot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ru:IPhone OS
Rei-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: pt:IPhone OS
Regel 42: Regel 42:
[[no:IPhone OS]]
[[no:IPhone OS]]
[[pl:IPhone OS]]
[[pl:IPhone OS]]
[[pt:IPhone OS]]
[[ru:IPhone OS]]
[[ru:IPhone OS]]
[[sl:IPhone OS]]
[[sl:IPhone OS]]

Versie van 27 jul 2009 21:49

Sjabloon:Infobox OS Het iPhone OS of OS X iPhone is het besturingssysteem van de iPhone en de iPod Touch, ontwikkeld door Apple Inc.. Het besturingssysteem neemt minder dan 240 megabyte in beslag voor de opslag.

Dit besturingssysteem had geen officiële naam, totdat er een bètaversie van werd uitgebracht, op 6 maart 2008. Daarvoor, zei Apple dat de iPhone gebruikt maakt van OS X, waarmee wordt verwezen naar de naam van het besturingssysteem van de Mac, Mac OS X.

In de eerste versie van het iPhone OS, was het nog niet mogelijk om applicaties te downloaden. Het iPhone OS 2.0, uitgebracht op 11 juli 2008, tegelijkertijd met de iPhone 3G, bracht veel verbeteringen, waaronder de toevoeging van de App Store. Deze update kost € 7,99 voor gebruikers van de iPod Touch, met OS 1.0.

Interface

De interface van het iPhone OS, is gebaseerd op het concept van direct manipulation. Het besturingssysteem kan worden bestuurd met de vinger, door te drukken en te slepen, en als de iPhone of iPod om zijn y-as wordt gedraaid, draait het scherm, in sommige applicaties, mee, door de ingebouwde versnellingsmeter.

Het beginscherm (home screen) bevat de icoontjes van applicaties. Er kunnen tot 9 pagina's worden aangemaakt met deze icoontjes. Onderin het scherm staat een balk met vier applicaties, die de gebruiker dan vanuit elk beginscherm kan openen, de gebruiker kan hier zelf vier icoontjes inzetten. Het beginscherm wordt altijd geopend, wanneer de gebruiker de iPhone of iPod aanzet, of wanneer er op de thuisknop wordt gedrukt. Elk scherm heeft een statusbalk, boven in beeld, waarop wat informatie staat, zoals de signaal sterkte van het draadloze netwerk, ladingsniveau van de batterij en de tijd. De rest van het scherm is voor de applicatie. Er is geen speciale manier voor het openen of sluiten van applicaties, behalve de applicatie starten via het beginscherm en afsluiten door terug te keren naar het beginscherm, of de iPhone of iPod uit te zetten. Het is echter wel mogelijk om een applicatie te doen stoppen door de thuisknop ingedrukt te houden.

iPhone OS 3.0

Op 17 juni 2009, rond 19:00 uur, kwam de iPhone OS 3.0 uit, met weer een hoop verbeteringen. Zo is het nu mogelijk te kopiëren, knippen en plakken, kan de gebruiker met de iPod of iPhone schudden, om een ander lied af te spelen, wordt Bluetooth ondersteund (alleen voor iPod Touch 2G en iPhone), en kan de gebruiker tot wel 180 applicaties op z'n iPod of iPhone zetten, en zijn er geen 9, maar 11 beginschermen. Upgraden met een iPhone is gratis, en upgraden met een iPod Touch kost €7,99. Upgraden met iPod Touch kan op alle toestellen met een iPhone OS besturing systeem.