Hendrik IV van Castilië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edwinb (overleg | bijdragen)
spatie / lf
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:


Op 22 september [[1436]] werd in [[Toledo (Spanje)|Toledo]] een vredesverdrag gesloten tussen het koninkrijk van Navarra en dat van [[Castilië]].
Op 22 september [[1436]] werd in [[Toledo (Spanje)|Toledo]] een vredesverdrag gesloten tussen het koninkrijk van Navarra en dat van [[Castilië]].
Een onderdeel van het verdrag was het huwelijk tussen Hendrik IV en [[Blanca II van Navarra]], die op dat ogenblik slechts 12 jaar oud was. Navarra wint op deze wijze de versterkingen, kastelen en landgoederen terug, die het tijdens de oorlog met Castilië had moeten afstaan.
Een onderdeel van het verdrag was het huwelijk tussen Hendrik IV en [[Blanca II van Navarra]], die op dat ogenblik slechts 12 jaar oud was. Navarra won op deze wijze de versterkingen, kastelen en landgoederen terug, die het tijdens de oorlog met Castilië had moeten afstaan.


Het afgesproken huwelijk vond plaats in [[1440]], als prins Hendrik 15 jaar oud wordt, maar wordt tenslotte in [[1453]] via een pauselijk besluit ontbonden omdat nakomelingen uitbleven. Hendrik had om ontbinding van het huwelijk verzocht en er kwam zelfs een officieel onderzoek dat de maagdelijkheid van Blanca aantoonde. In [[1455]] huwde Hendrik met [[Johanna van Portugal]].
Het afgesproken huwelijk vond plaats in [[1440]] toen prins Hendrik 15 jaar oud werd maar wordt tenslotte in [[1453]] via een pauselijk besluit ontbonden omdat nakomelingen uitbleven. Hendrik had om ontbinding van het huwelijk verzocht en er kwam zelfs een officieel onderzoek dat de maagdelijkheid van Blanca aantoonde. In [[1455]] huwde Hendrik met [[Johanna van Portugal]].


Hij was geen sterke koning. Gedurende zijn regeerperiode werd de adel machtiger en werd de natie minder gecentraliseerd. Dankzij het ontbreken van een erfgenaam brak er na zijn dood een opvolgingsoorlog uit tussen zijn dochter [[Johanna van Castilië (Portugal)|Johanna]], gesteund door [[Portugal]], en de uiteindelijke winnaar, zijn half-zuster [[Isabella I van Castilië|Isabella van Castilië]], gesteund door [[Koninkrijk Aragon|Aragón]] (via haar man [[Ferdinand II van Aragon]]) en later ook [[Frankrijk]].
Hij was geen sterke koning. Gedurende zijn regeerperiode werd de adel machtiger en werd de natie minder gecentraliseerd. Door het ontbreken van een mannelijke erfgenaam brak er na zijn dood een opvolgingsoorlog uit tussen zijn dochter [[Johanna van Castilië (Portugal)|Johanna]], gesteund door [[Portugal]], en de uiteindelijke winnaar, zijn half-zuster [[Isabella I van Castilië|Isabella van Castilië]], gesteund door [[Koninkrijk Aragon|Aragón]] (via haar man [[Ferdinand II van Aragon]]) en later ook [[Frankrijk]].


[[Categorie:Koning van Castilië]]
[[Categorie:Koning van Castilië]]

Versie van 23 aug 2009 14:27

Hendrik IV van Castilië
1425 - 1474
Hendrik IV van Castilië
Koning van Castilië en León
Periode 1454 - 1474
Voorganger Johan II
Opvolger Isabella I
Vader Johan II van Castilië
Moeder Maria van Aragón

Hendrik IV (Valladolid, 5 januari 1425 - Madrid, 14 december 1474), met als bijnaam de Machteloze, was van 1454 tot 1474 koning van Castilië en León. Hendrik was een zoon van Johan II van Castilië en Maria van Aragón.

Op 22 september 1436 werd in Toledo een vredesverdrag gesloten tussen het koninkrijk van Navarra en dat van Castilië. Een onderdeel van het verdrag was het huwelijk tussen Hendrik IV en Blanca II van Navarra, die op dat ogenblik slechts 12 jaar oud was. Navarra won op deze wijze de versterkingen, kastelen en landgoederen terug, die het tijdens de oorlog met Castilië had moeten afstaan.

Het afgesproken huwelijk vond plaats in 1440 toen prins Hendrik 15 jaar oud werd maar wordt tenslotte in 1453 via een pauselijk besluit ontbonden omdat nakomelingen uitbleven. Hendrik had om ontbinding van het huwelijk verzocht en er kwam zelfs een officieel onderzoek dat de maagdelijkheid van Blanca aantoonde. In 1455 huwde Hendrik met Johanna van Portugal.

Hij was geen sterke koning. Gedurende zijn regeerperiode werd de adel machtiger en werd de natie minder gecentraliseerd. Door het ontbreken van een mannelijke erfgenaam brak er na zijn dood een opvolgingsoorlog uit tussen zijn dochter Johanna, gesteund door Portugal, en de uiteindelijke winnaar, zijn half-zuster Isabella van Castilië, gesteund door Aragón (via haar man Ferdinand II van Aragon) en later ook Frankrijk.