G-proteïnegekoppelde receptor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArthurBot (overleg | bijdragen)
Robbot (overleg | bijdragen)
k Botgeholpen doorverwijzing: Receptor - Verwijzing(en) gewijzigd naar receptor (biochemie)
Regel 1: Regel 1:
'''G-proteïnegekoppelde receptoren''' ([[Engels]]: '''G protein-coupled receptor''', '''GPCR''') vormen een [[biologie|biologisch]] belangrijke klasse van [[receptor]]en. Ze spelen een rol in een groot aantal [[signaaltransductie|signaaltransductieprocessen]]. Een belangrijke karakteristiek van GPCR's is, dat ze zeven zogenaamde [[transmembraandomein]]en hebben. Deze domeinen bestaan uit een [[α-helix]] die het [[celmembraan]] overspant.
'''G-proteïnegekoppelde receptoren''' ([[Engels]]: '''G protein-coupled receptor''', '''GPCR''') vormen een [[biologie|biologisch]] belangrijke klasse van [[receptor (biochemie)|receptoren]]. Ze spelen een rol in een groot aantal [[signaaltransductie|signaaltransductieprocessen]]. Een belangrijke karakteristiek van GPCR's is, dat ze zeven zogenaamde [[transmembraandomein]]en hebben. Deze domeinen bestaan uit een [[α-helix]] die het [[celmembraan]] overspant.


Het grootste deel van de [[geneesmiddel]]en heeft een GPCR als [[aangrijpingspunt]].
Het grootste deel van de [[geneesmiddel]]en heeft een GPCR als [[aangrijpingspunt]].

Versie van 5 dec 2009 19:09

G-proteïnegekoppelde receptoren (Engels: G protein-coupled receptor, GPCR) vormen een biologisch belangrijke klasse van receptoren. Ze spelen een rol in een groot aantal signaaltransductieprocessen. Een belangrijke karakteristiek van GPCR's is, dat ze zeven zogenaamde transmembraandomeinen hebben. Deze domeinen bestaan uit een α-helix die het celmembraan overspant.

Het grootste deel van de geneesmiddelen heeft een GPCR als aangrijpingspunt.