Al-Ma'moen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Loveless (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: vi:Al-Mamun
Da Tovernar (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun''' (ook geschreven als '''Almanon en el-Mâmoûn''') ([[786]] – [[10 oktober]], [[833]]) (المأمون) was een [[Abbasiden]] [[kalief]] die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Hij volgde zijn broeder al-Amin op. De vader van de twee broers was [[Haroen al-Rashid]]. Al-Ma'mun's was een [[humanist]] en [[wetenschapper]]. Al-Ma'mun verzamelde wetenschappers van vele religies in [[Bagdad]]. Hij zond gezanten naar [[Byzantium (stad)|Byzantium]] om Griekse [[handschrift (document)|manuscripten]] te verzamelen die hij vervolgens liet vertalen in [[Arabisch]]. Daartoe werd het [[Huis der Wijsheid]] (Bayt al-Hikma) opgericht.
'''Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun''' (ook geschreven als '''Almanon en el-Mâmoûn''') ([[786]] – [[10 oktober]], [[833]]) (المأمون) was een [[Abbasiden]] [[kalief]] die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief [[Haroen al-Rashid]]. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer Al-Amin in een zeer bloedige burgeroorlog.
Gedurende de rest van zijn leven moest Al-Ma'mun nog dikwijls ten strijde trekken, zowel tegen de Byzantijnen als binnen eigen land.
Toen hij de Byzantijnse keizer later versloeg in een veldslag zou één van de vredesvoorwaarden een kopie van de beroemde [[Almagest]] van [[Claudius Ptolemaeus]] geweest zijn. Er is een krater op de maan genoemd naar hem vanwege zijn bijdragen aan de astronomie.

Al-Ma'mun was een [[humanist]] en [[wetenschapper]]. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede.
Al-Ma'mun haalde daartoe wetenschappers uit de hele wereld naar [[Bagdad]]. Ook zond hij gezanten naar [[Byzantium (stad)|Byzantium]] om Griekse [[handschrift (document)|manuscripten]] te verzamelen die hij vervolgens liet vertalen in het [[Arabisch]].
Ook richtte Al-Ma'mun het [[Huis der Wijsheid]] (Bayt al-Hikma) op.

Toen Al-Ma'mun de Byzantijnse keizer versloeg in een veldslag zou één van de vredesvoorwaarden een kopie van de beroemde [[Almagest]] van [[Claudius Ptolemaeus]] geweest zijn.
Er is ook een krater op de maan genoemd naar hem vanwege zijn bijdragen aan de astronomie.


[[Categorie:Abbasiden]]
[[Categorie:Abbasiden]]

Versie van 19 apr 2010 09:59

Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun (ook geschreven als Almanon en el-Mâmoûn) (78610 oktober, 833) (المأمون) was een Abbasiden kalief die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief Haroen al-Rashid. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer Al-Amin in een zeer bloedige burgeroorlog. Gedurende de rest van zijn leven moest Al-Ma'mun nog dikwijls ten strijde trekken, zowel tegen de Byzantijnen als binnen eigen land.

Al-Ma'mun was een humanist en wetenschapper. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede. Al-Ma'mun haalde daartoe wetenschappers uit de hele wereld naar Bagdad. Ook zond hij gezanten naar Byzantium om Griekse manuscripten te verzamelen die hij vervolgens liet vertalen in het Arabisch. Ook richtte Al-Ma'mun het Huis der Wijsheid (Bayt al-Hikma) op.

Toen Al-Ma'mun de Byzantijnse keizer versloeg in een veldslag zou één van de vredesvoorwaarden een kopie van de beroemde Almagest van Claudius Ptolemaeus geweest zijn. Er is ook een krater op de maan genoemd naar hem vanwege zijn bijdragen aan de astronomie.