Paul Avrich: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  11 jaar geleden
k
sp
(link van dp naar juiste pagina, replaced: New YorkNew York (2) met AWB)
k (sp)
 
== Leven en werk ==
Avrich stamde uit een Joodse familie die in het begin van de twintigste eeuw naar de [[Verenigde Staten]] emigreerde. In 1961, ten tijde van de ‘dooi’ onder [[Nikita Chroesjtsjov|Chroesjtsjov]], bezocht hij de [[Sovjet-Unie]] in het kader van een studentenuitwisseling. Dat stelde hem in staat om als eerste Westerling uitgebreid onderzoek te doen naar de [[Kronstadtopstand]] in 1921.
 
Avrich werd een wereldwijde autoriteit met betrekking tot de rol van het anarchisme tijdens de [[Russische Revolutie]] en de [[Russische Burgeroorlog]] (onder meer [[Nestor Machno]]). Ook schreef hij wetenschappelijk onderbouwde boeken over [[Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti]], de [[Haymarker Riot]] in 1886 en een veelgeprezen biografie over de Amerikaanse anarchistische feministe [[Voltairine de Cleyre]].
 
Avrich was hoogleraar aan het [[Queens College]] te New York en stond erom bekend zijn studenten te leren om anarchisten met met sympathie te beschouwen als mensen en niet zozeer als militante revolutionairen. Kort voor zijn dood droeg hij zijn enorme collectie aan anarchistische publicaties en manuscripten over aan de [[Library of Congress]].
 
== Bibliografie ==
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu