Duizenden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 30: Regel 30:
* Punten telling veranderen. De 2 is 2 punten t/m 9 is 9 punten.
* Punten telling veranderen. De 2 is 2 punten t/m 9 is 9 punten.
* Pas uit mogen wanneer je met 40 punten of meer op legt.
* Pas uit mogen wanneer je met 40 punten of meer op legt.
* In teams spelen. 2 vs 2. Je mag dan ook aan leggen bij je teamgenoot. Dit mag pas wanneer jij zelf ook uit bent gekomen.
* In teams spelen. 2 vs 2. Je mag dan ook aan leggen bij je teamgenoot. Dit mag pas wanneer jij zelf ook uit de kast bent gekomen.
*speel met meer mensen
*speel met meer mensen
* dubbele punten bij alles direct op tafel en dus uitspelen (2x de punten af in speler(s) hand) en dubbele punten bij neergelegde kaarten van de speler.
* dubbele punten bij alles direct op tafel en dus uitspelen (2x de punten af in speler(s) hand) en dubbele punten bij neergelegde kaarten van de speler.

Versie van 6 dec 2010 13:24

Duizenden, Schoppenvrouwen of Zwarte Wijven is een kaartspel voor bij voorkeur 4 personen die ieder voor zich kaarten. Er wordt gespeeld met twee complete kaartspellen inclusief joker.

Uitleg

Iedere speler krijgt 13 kaarten. De resterende kaarten liggen opgestapeld met de spelzijde naar beneden in het midden op tafel. Eén kaart ligt zichtbaar naast deze stapel. Per ronde begint een andere speler. Volgorde: met de klok mee. Nadat de speler een kaart (of kaarten) heeft gepakt van één van de stapels mag hij/zij de eerste keer met 3 bij elkaar passende kaarten op tafel. Kaarten worden zichtbaar neergelegd. Daarna legt hij/zij één kaart op stock. Nadat iedereen één beurt heeft gehad mag men bij de volgende beurt zoveel mogelijk bij elkaar horende kaarten op tafel leggen.

Set

Een set bestaat uit:

  • Minimaal drie of meer opeenvolgende kaarten van hetzelfde soort.
  • Minimaal drie of meer gelijke kaarten van meerdere soorten.
  • Een joker mag overal voor gebruikt worden (behalve in de eerste ronde). Als er bij een joker uit is gelegd dan kan deze door jezelf maar ook door de andere spelers worden ingeruild voor de kaart waar de joker voor in de plaats ligt.
  • Een aas kan gebruikt worden voor bv. aas-2-3 en voor vrouw-heer-aas.
  • Een passende kaart(en) mag aan een eigen set op tafel toegevoegd worden.
  • De schoppenvrouw mag gedurende het spel niet weggegooid worden op de stockstapel, tenzij men haar in de laatste ronde als laatste kaart trekt. Het spel zou in deze laatste ronde vast kunnen lopen als men de dame niet mag weggooien, dan blijf je ermee zitten tot de tegenpartij uitspeelt.

Stock

Iemand kan de bovenste kaart van de stok gebruiken mits diegene met twee kaarten uit zijn/haar hand en die kaart een setje kan maken. Als iemand die bovenste kaart pakt, moet hij/zij de hele stock pakken.


Zodra iemand zijn laatste kaart op stock heeft gelegd is die ronde afgelopen en worden de punten geteld. De speler hoeft niet een laatste kaart op de stock te gooien wanneer men twee dezelfde kaarten in handen heeft.Van het aantal punten dat op tafel ligt wordt het aantal punten dat een speler in zijn handen heeft afgetrokken. De uitkomst wordt per speler genoteerd en dit gaat door totdat één speler 1000 punten of meer heeft.

Telling

[1]

  • 2 T/M 9: 5 punten
  • 10, Boer, Vrouw, Heer: 10 punten
  • Joker, A's: 20 punten
  • Schoppen Vrouw: 100 punten

Extra tips

  • Punten telling veranderen. De 2 is 2 punten t/m 9 is 9 punten.
  • Pas uit mogen wanneer je met 40 punten of meer op legt.
  • In teams spelen. 2 vs 2. Je mag dan ook aan leggen bij je teamgenoot. Dit mag pas wanneer jij zelf ook uit de kast bent gekomen.
  • speel met meer mensen
  • dubbele punten bij alles direct op tafel en dus uitspelen (2x de punten af in speler(s) hand) en dubbele punten bij neergelegde kaarten van de speler.