Duupje: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Knudde Kjell (overleg | bijdragen)
Regel 3: Regel 3:
==De reeks==
==De reeks==


Eind jaren '80, begin jaren '90 schreef Swartenbroekx een hele reeks korte humoristische verhaaltjes getiteld ''"Duupje"'', bedoeld voor jeugdige lezers. Deze cursiefjes gingen over een tienjarig jongetje dat door iedereen ''"Duupje"'' wordt genoemd. Duupje heeft twee ouders en een iets oudere zus die al in haar [[puberteit]] is. Duupje dankt zijn [[bijnaam]] aan het feit dat hij aldoor tegenslagen meemaakt en dus constateert dat hij weer de dupe ''("het duupje")'' is geworden. Nochtans bedoelt hij het altijd goed, maar door zijn jeugdige naïviteit trekt hij steevast aan het kortste eind. De verhalen spelen zich af in een alledaagse omgeving: thuis en op school. De reeks was erg populair bij kinderen en werd destijds gepubliceerd in het kinderblad [[Zonneland]], met illustraties van [[Guido Van Looy]]. Tussen 1988 en 1993 werden er in totaal vier goed verkopende boeken uitgebracht waarin deze cursiefjes werden gebundeld.
Eind jaren '80, begin jaren '90 schreef Swartenbroekx een hele reeks korte humoristische verhaaltjes getiteld ''"Duupje"'', bedoeld voor jeugdige lezers. Deze cursiefjes gingen over een tienjarig jongetje dat door iedereen ''"Duupje"'' wordt genoemd. Duupje heeft twee ouders en een iets oudere zus die zich al in haar [[puberteit]] bevindt. Duupje dankt zijn [[bijnaam]] aan het feit dat hij aldoor tegenslagen meemaakt en dus constateert dat hij weer de dupe ''("het duupje")'' is geworden. Nochtans bedoelt hij het altijd goed, maar door zijn jeugdige naïviteit trekt hij steevast aan het kortste eind. De verhalen spelen zich af in een alledaagse omgeving: thuis en op school. De reeks was erg populair bij kinderen en werd destijds gepubliceerd in het kinderblad [[Zonneland]], met illustraties van [[Guido Van Looy]]. Tussen 1988 en 1993 werden er in totaal vier goed verkopende boeken uitgebracht waarin deze cursiefjes werden gebundeld.


==Televisiebewerking==
==Televisiebewerking==

Versie van 10 jan 2011 05:26

Duupje was een reeks cursiefjes over een jongetje dat altijd tegenslagen meemaakt. De teksten werden geschreven door René Swartenbroekx.

De reeks

Eind jaren '80, begin jaren '90 schreef Swartenbroekx een hele reeks korte humoristische verhaaltjes getiteld "Duupje", bedoeld voor jeugdige lezers. Deze cursiefjes gingen over een tienjarig jongetje dat door iedereen "Duupje" wordt genoemd. Duupje heeft twee ouders en een iets oudere zus die zich al in haar puberteit bevindt. Duupje dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij aldoor tegenslagen meemaakt en dus constateert dat hij weer de dupe ("het duupje") is geworden. Nochtans bedoelt hij het altijd goed, maar door zijn jeugdige naïviteit trekt hij steevast aan het kortste eind. De verhalen spelen zich af in een alledaagse omgeving: thuis en op school. De reeks was erg populair bij kinderen en werd destijds gepubliceerd in het kinderblad Zonneland, met illustraties van Guido Van Looy. Tussen 1988 en 1993 werden er in totaal vier goed verkopende boeken uitgebracht waarin deze cursiefjes werden gebundeld.

Televisiebewerking

In 1991 werd er voor de Belgische Radio en Televisie ook een jeugdserie rond "Duupje" gemaakt. Dit was een live-action serie waarbij Dieter Nelissen de rol van Duupje speelde. Elke aflevering duurde slechts een aantal minuten. Alles wat er in de filmpjes gebeurde werd door een voice-over verteld: zodoende was enkel Nelissen's stem altijd te horen. In totaal werden er 47 afleveringen gemaakt die van 1991 tot 1993 regelmatig door de BRT werden uitgezonden.

Meer informatie