Overleg:Tijdsvereffening: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
983 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
Andere bijdrage ook toegevoegd. Verdere toelichting.
(Toelichting verwijdering wijzigingen door Rpba)
(Andere bijdrage ook toegevoegd. Verdere toelichting.)
Beste Rpba,
 
Je hebt toegevoegd: "Men moet rekening houden met een faseverschuiving van de tijdsvereffening. Een tabel van de klokkenmaker Tho. Tompion uit 1683 suggereert een verschuiving van één dag vooruit in de kalender per 25 jaar."
Je hebt toegevoegd:
"Men moet rekening houden met een faseverschuiving van de tijdsvereffening. Een tabel van de klokkenmaker Tho. Tompion uit 1683 suggereert een verschuiving van één dag vooruit in de kalender per 25 jaar."
 
Enkele dagen eerder werd een bijdrage met vergelijkbare strekking toegevoegd door 83.163.58.190 ([[Overleg_gebruiker:83.163.58.190|Overleg]]) dus ik vermoed dat jullie dezelfde persoon zijn. IkDie hebtekst beidewas: bijdragen"De verwijderd,waarden maarvan zalde toelichtenvereffening waaromzijn geldig voor de duur van ongeveer 25 jaar i.v.m. de fasedynamiek. Na vijfentwintig jaar is de fase van de vereffening verschoven met één dag vooruit in de kalender. Daardoor is de wetenschappelijke waarde of geldigheid van astronomische klokken die de stand van de zon aangeven afhankelijk van het feit of ze vier keer per eeuw worden gecorrigeerd voor de faseverschuiving of niet. Na een eeuw kan er een verschil van een minuut zijn opgetreden."
 
Ik heb beide bijdragen verwijderd, maar zal toelichten waarom.
 
* Volgens jou is er een verschuiving van de tijdsvereffening met 1 dag per 25 jaar. Gezien de oorzaken van de tijdsvereffening lijkt me dat vreemd. Wat is het mechanisme?
* Het is onduidelijk wat je bedoelt met faseverschuiving"fasedynamiek" bedoeltof "faseverschuiving" (fase van wat ten opzichte van wat?).
* Er bestaan geen "astronomische klokken die de stand van de zon aangeven". En op astronomische klokken worden geen correcties van minuten of dagen toegepast.
* "De waarden van de vereffening zijn geldig voor de duur van ongeveer 25 jaar." is strijdig met "Na vijfentwintig jaar is de fase van de vereffening verschoven met één dag". Als het effect - wat dan ook - zo groot is, moet je elk jaar corrigeren.
* De bronnen waarnaar je verwijst ondersteunen je bewering onvoldoende.
 
:* Bij de laatste bijdrage verwees je naar een (onscherpe en daardoor onleesbare) foto van een tabel op een klok van Thomas Tompion. Zo'n tabel zie je vaker op klokken uit die tijd. Ze waren bedoeld om de tijd van de mechanische klok om te rekenen naar de - toen als juister ervaren - zonnetijd. De tabel geeft de tijdsvereffening voor een aantal dagen in het jaar, meestal eens per week. Een verschuiving van 1 dag per 25 jaar vind je er niet in.
 
:* Bij de eerdere bijdrage verwees je naar een [http://theorderoftime.com/truetime/zonnetijd.html | website] die vermoedelijk van jezelf is. Dat is niet echt een externe bron en eerlijk gezegd is de website onbegrijpelijk.
 
Vergis je niet: je bijdragen zijn van harte welkom. Voel je vrij en ga je gang. Maar ze moeten wel begrijpelijk zijn en waar nodig verifieerbaar, bijvoorbeeld door externe bronnen.
Ik zie dat je op de Engelstalige Wikipedia verwikkeld bent in een vergelijkbare [http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Equation_of_time#Edits_by_Rpba discussie]. Hopelijk helpt deze toelichting.
 
Vriendelijke groet, [[Gebruiker:PetitRobert|PetitRobert]] ([[Overleg gebruiker:PetitRobert|overleg]]) 1617 mrt 2011 2300:2709 (CET)
162

bewerkingen

Navigatiemenu