Asharisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BrutusVT (overleg | bijdragen)
cat
BrutusVT (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Asharitische''' denkrichting kwam eind 9e eeuw binnen de orthodoxe [[Islam]] op als reactie tegen het ''[[Moetazilisme]]''. De Asharieten oordeelden dat mensen niet door de rede tot correcte morele oordelen kunnen komen maar alleen door de openbaring uit de heilige geschriften ([[Koran]] en [[Ahadith]]). De stichter die zijn naan aan deze denkrichting heeft gegeven was ''Abu ’al Hassan al-Ashari'' (874-935), een van de grootste bestrijders van het ''Moetazilisme''. De invloedrijkste proponent van de Asharieten was de bekende schriftgeleerde [[al-Ghazali]].
De '''Asharitische''' denkrichting kwam eind 9e eeuw binnen de orthodoxe [[Islam]] op als reactie tegen het ''[[Moetazilisme]]''. De Asharieten oordeelden dat mensen niet door de rede tot correcte (morele) oordelen kunnen komen maar alleen door de openbaring uit de heilige geschriften ([[Koran]] en [[Ahadith]]). De stichter die zijn naan aan deze denkrichting heeft gegeven was ''Abu ’al Hassan al-Ashari'' (874-935), een van de grootste bestrijders van het ''Moetazilisme''. De invloedrijkste proponent van de Asharieten was de bekende schriftgeleerde [[al-Ghazali]].

De Asharieten wezen de [[Aristoteles|Aristotelische]] filosofie af maar stonden een beperkt gebruik van logica toe t.b.v. de afleiding van de [[sharia]] uit de heilige geschriften [[Koran]] en [[Ahadith]].


Door de Asharieten en met name door ''al-Ghazali'' (1058-1111) kregen vanaf eind 10e/begin 11e eeuw de orthodoxe [[Soennisme|soenieten]] de overhand op de meer verlichte stromingen.
Door de Asharieten en met name door ''al-Ghazali'' (1058-1111) kregen vanaf eind 10e/begin 11e eeuw de orthodoxe [[Soennisme|soenieten]] de overhand op de meer verlichte stromingen.

Versie van 27 jul 2011 11:43

De Asharitische denkrichting kwam eind 9e eeuw binnen de orthodoxe Islam op als reactie tegen het Moetazilisme. De Asharieten oordeelden dat mensen niet door de rede tot correcte (morele) oordelen kunnen komen maar alleen door de openbaring uit de heilige geschriften (Koran en Ahadith). De stichter die zijn naan aan deze denkrichting heeft gegeven was Abu ’al Hassan al-Ashari (874-935), een van de grootste bestrijders van het Moetazilisme. De invloedrijkste proponent van de Asharieten was de bekende schriftgeleerde al-Ghazali.

De Asharieten wezen de Aristotelische filosofie af maar stonden een beperkt gebruik van logica toe t.b.v. de afleiding van de sharia uit de heilige geschriften Koran en Ahadith.

Door de Asharieten en met name door al-Ghazali (1058-1111) kregen vanaf eind 10e/begin 11e eeuw de orthodoxe soenieten de overhand op de meer verlichte stromingen.