Update (software): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 217.123.212.145 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Michieldumon)
'''Updaten''' betekent letterlijk actualiseren op zijn Engels. Het kan van toepassing zijn op alles wat naar een nieuwere variant is bijgewerkt. Echter in de context van het algemene spraakgebruik, duidt het op het bijwerken van [[software]] middels een [[patch]].
 
== Update vs Upgrade ==
 
Er is een groot verschil tussen een update en een [[upgrade]]:
*Een update wordt meestal uitgebracht om ontoelaatbare tekortkomingen, zoals bugs (programmeerfoutjes) of beveiligingsrisico's te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee, zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuwe gebruikers interface ...
 
== Hoe updaten ==
 
Er zijn verschillende manieren om een programma te updaten. Welke van toepassing is, verschilt van programma tot programma:
*Men moet een nieuw installatiebestand downloaden en over de vorige versie installeren. Deze werkwijze is erg omslachtig omdat iedere keer het volledige programma opnieuw moet worden geïnstalleerd. Deze werkwijze komt vooral bij kleine programma's voor.
 
== Wanneer updaten ==
 
Het wordt aangeraden periodiek te updaten naar de nieuwste versie, of wanneer er problemen zijn met de huidige versie. Deze update brengt meestal buiten het zicht van de gebruiker belangrijke wijzigingen aan. De gebruiker zal zelden het verschil met de vorige versie zien, maar de nieuwe versie zal meestal stabieler zijn (beter werken). Bij updates van [[Besturingssysteem|besturingssystemen]] kan het voorkomen dat er gevolgen zijn van het updaten. Sommige functies zijn dan bijvoorbeeld buiten werking gesteld of reageren anders.
 

Navigatiemenu