Dualis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De dualis (ook wel het ''tweevoud'') is een vorm van naamwoorden of voornaamwoorden die naar twee zaken verwijzen, of bij daarmee [[congruentie|congruerende]] woorden en woordgroepen. Het Nederlands kent geen dualis, tweevoud wordt in die taal niet van [[meervoud]] onderscheiden.
De dualis (ook wel het ''tweevoud'') is een vorm van naamwoorden of voornaamwoorden die naar twee zaken verwijzen, of van daarmee [[congruentie|congruerende]] woorden en woordgroepen. Het Nederlands kent geen dualis, tweevoud wordt in die taal niet van [[meervoud]] onderscheiden.


Een taal met een dualisvorm van het persoonlijk voornaamwoord in de 1e/2e persoon is het [[Noordfries]]. Als illustratie:
Een taal met een dualisvorm van het persoonlijk voornaamwoord in de 1e/2e persoon is het [[Noordfries]]. Als illustratie:

Versie van 5 mei 2004 17:08

De dualis (ook wel het tweevoud) is een vorm van naamwoorden of voornaamwoorden die naar twee zaken verwijzen, of van daarmee congruerende woorden en woordgroepen. Het Nederlands kent geen dualis, tweevoud wordt in die taal niet van meervoud onderscheiden.

Een taal met een dualisvorm van het persoonlijk voornaamwoord in de 1e/2e persoon is het Noordfries. Als illustratie:

  • Ik ban en moon. (ik ben een man)
  • Wat san mååns. (wij tweeën zijn mannen)
  • We san mååns. (wij - drie of meer - zijn mannen)