ABN AMRO: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 1: Regel 1:
{{Zie artikel|Zie [[ABN AMRO Group N.V.]] voor het artikel over het nieuwe ABN AMRO (samen met Fortis Nederland)}}
#DOORVERWIJZING[[ABN AMRO Group N.V.]]
{{Infobox bedrijf
| bedrijfsnaam = ABN AMRO Holding N.V.
| afbeelding = ABN AMRO2.jpg
| onderschrift = [[ABN AMRO World HQ]] hoofdkantoor in Amsterdam
| oprichting = [[1991]] (fusie ABN en AMRO)
| locatie = Gustav Mahlerlaan 10<br />1082 PP [[Amsterdam]]
| slogan = De Bank Anno Nu
| sleutelfiguren = [[Gerrit Zalm]] ([[Bestuursvoorzitter|CEO]])
| werknemers = 26.161
| Operationele baten = {{winst}} € 6.797 miljoen (2010)
| winst = {{verlies}} - € 414 miljoen([[2010]])
| producten = [[Financieel|Financiële dienstverlening]], [[beleggen|beleggingen]], [[vermogensbeheer]], [[verzekeringen]]
| website = [http://www.abnamro.nl/ www.abnamro.nl]
}}

'''ABN AMRO''' (ontstaan uit een fusie tussen de [[Algemene Bank Nederland]] en de [[AMRO Bank|Amsterdam-Rotterdam Bank]]) was een oorspronkelijk [[Nederland]]se [[financiële instelling]], waarvan in 2010 enkele onderdelen in combinatie met voormalige onderdelen van de Belgische bank [[Fortis]] [[ABN AMRO Group N.V.|zijn geïntegreerd]] tot '''ABN AMRO Nederland'''.

ABN AMRO kent een lange geschiedenis van aankopen en fusies die teruggaat tot 1765. In 2007 werd de beursgenoteerde bank overgenomen door een consortium van [[Banco Santander]], [[Fortis]] en [[Royal Bank of Scotland]] (RBS), waarvan de laatste twee een jaar later als gevolg van de [[kredietcrisis]] echter in de problemen kwamen, waarop de Nederlandse staat het deel van Fortis overnam. Het huidige ABN AMRO wordt gevormd door de voormalige onderdelen '''ABN AMRO Nederland''' en '''ABN AMRO [[Private banking|Private Banking]]''', aangevuld met '''International Diamond and Jewelry Group''' (een onderdeel van ABN AMRO dat over het hoofd was gezien in de boeken tijdens de overname en dat sinds 2007 gepoogd wordt af te splitsen) en [[Fortis#Fortis Bank|Fortis Bank Nederland]]. Deze vier onderdelen zijn sinds 2008 alle in handen van de Nederlandse staat en zijn sinds 2010 geïntegreerd tot de [[staatsbank]] ABN AMRO Nederland. De Nederlandse staat zal volgens de huidige plannen, op zijn vroegst in 2014, hetzij overgaan tot verkoop ofwel de bank een nieuwe beursgang laten maken.

Met wereldwijd meer dan 4500 vestigingen in 53 landen, ruim 110 000 medewerkers ([[FTE]]'s), 4,5 miljoen rekeninghouders en een totale beurswaarde van circa € 56 miljard nam de bank in september 2006 in Europa de achtste plaats in. Het gezaghebbende blad ''The Banker'' plaatste de bank op de 15e plaats bij de grootste banken ter wereld.

Eind 2010 had de geïntegreerde ABN AMRO organisatie vestigingen in 28 landen, 26.161 medewerkers (FTE's) en 6,8 miljoen klanten.

== Bestuur en beloning ==
[[Gerrit Zalm]] is na het opkopen door de Nederlandse staat aangesteld als voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO Group N.V. Deze houdstermaatschappij zal dezelfde raad van bestuur hebben als ABN AMRO Bank N.V. Zalm zal tevens bestuursvoorzitter [[CEO]] worden van het nieuw op te zetten Integration Steering Committee. Zijn salaris is vastgesteld op 750 000 euro per jaar met een bonus van 0,01% van de eventuele verkoopwinst van de bank (met een maximum van 375.000 euro).

=== Kritiek ===
Enkele politieke partijen menen dat het salaris van Zalm te hoog is. Ook de op 1 januari 2009 vertrokken topman [[Jan Peter Schmittmann]] (ABN AMRO Nederland) kreeg te maken met politiek protest nadat bekend werd dat hij 8 miljoen euro meekreeg; de politiek vond ongeveer 2,5 miljoen passender. De kantonrechter had echter 16 miljoen aan hem toegewezen, maar hijzelf vond de helft voldoende.

== Profiel en onderdelen ==
=== Algemeen ===
ABN AMRO Bank richtte zich hoofdzakelijk op [[bankieren]], [[vermogensbeheer]], [[verzekering]]en en [[lease (overeenkomst)|leasing]]. Wanneer naar het kernvermogen gekeken wordt, was de ABN AMRO de achtste bank van Europa en de zeventiende van de wereld voor de opsplitsing in 2007. De bank was destijds werkgever voor 110 000 [[fte|full time equivalent (fte)]] werknemers in haar 3000 vestigingen in bijna 60 landen en gebiedsdelen. De aandelen van de ABN AMRO Holding N.V. waren onder andere in Amsterdam genoteerd waar het aandeel deel uitmaakte van de [[AEX]]-index. In New York kon er via ADR's (certificaten) aan de [[New York Stock Exchange]] gehandeld worden in de aandelen ABN AMRO.

=== Getallen over ABN AMRO Nederland ===
In 2010 verzorgt ABN AMRO bankdiensten voor circa 6,8 miljoen particuliere relaties. Daarnaast bedient zij een groot aantal relaties in het midden- en kleinbedrijf én in het grootbedrijf in Nederland. ABN AMRO heeft circa 26.161 medewerkers in dienst en is verantwoordelijk voor het aanbod, de distributie en de marketing van ABN AMRO producten en diensten in Nederland. Er wordt een ''multi-channel''-strategie nagestreefd waarbij de klanten worden bediend via:
* 508 vestigingen (lokale kantoren voor de particuliere klant)
* 78 advieskantoren (voor de zakelijke klant)
* 7 regionale Corporate Clients Units
* 4 Customer Contact Centers

=== Dochtermaatschappijen ===
ABN AMRO bezit de volgende 100% dochters:
* ABN AMRO Arbo Services B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Bank (Luxembourg) S.A., Luxemburg, Luxemburg
* ABN AMRO Capital Finance Ltd, St. Helier, Jersey, Kanaaleilanden
* ABN AMRO Clearing Bank N.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Clearing Chicago LLC, Chicago, VS
* ABN AMRO Clearing Hong Kong Ltd, Hong Kong, China
* ABN AMRO Clearing Singapore Pte Ltd, Singapore, Singapore
* ABN AMRO Clearing Sydney Pty, Sydney, Australia
* ABN AMRO COM FIN Holding N.V., ’s Hertogenbosch, Nederland
* ABN AMRO Commercial Finance B.V., Rotterdam, Nederland
* ABN AMRO Effecten Compagnie B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Groenbank B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Guernsey Ltd, St. Peter Port, Guernsey, Kanaaleilanden
* ABN AMRO Holding International AG, Zug, Zwitserland
* ABN AMRO Holdings USA LLC, New York, VS
* ABN AMRO Hypotheken Group B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Investment Holding B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Jonge Bedrijven Fonds B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Lease N.V., Utrecht, Nederland
* ABN AMRO Life Capital Belgium N.V., Brussel, België
* ABN AMRO Life S.A., Luxemburg, Luxemburg
* ABN AMRO Participaties Fund I B.V., Amsterdam, Nederland
* ABN AMRO Securities LLC, New York, VS
* ABN AMRO Shoken Kabushiki Kaisha, Tokio, Japan
* [[ALFAM Holding N.V.]], Bunnik, Nederland
* Australian Multilateral Clearing Facility Pty Ltd, Sydney, Australia
* Banque Neuflize OBC SA, Parijs, Frankrijk
* Delbrück Bethmann Maffai AG, Frankfurt am Main, Duitsland
* Direktbank N.V., Amsterdam, Nederland
* International Card Services B.V., Amsterdam, Nederland
* Maas Capital Investments B.V., Rotterdam, Nederland
* MeesPierson (Curaçao) N.V. Willemstad, Curaçao MeesPierson (N.A.) N.V., Willemstad, Curaçao
* MoneYou B.V., Hoevelaken, Nederland
* NeSBIC Groep B.V., Utrecht, Nederland
* NPE Holding N.V. Utrecht, Nederland
* Solveon Incasso B.V., Utrecht, Nederland
* [[Stater NV|Stater N.V.]] Amersfoort, Nederland

=== Joint ventures ===
ABN AMRO heeft deelnemingen in de volgende ondernemingen:
* [[Delta Lloyd Groep#ABN Amro Verzekeringen|ABN AMRO Verzekeringen]] - Delta Lloyd ABN Amro Verzekeringen Holding BV is een joint venture van de [[Delta Lloyd Groep]] (51%) en ABN AMRO (49%); Fortis heeft de Europese Commissie verzocht om toestemming om van Delta Lloyd Groep haar deel te kopen. (Dit dateert van voor de opsplitsing van Fortis.)<ref>[http://www.aviva.com/index.asp?PageID=55&Year=2008&NewsID=4093 Aviva - Media - News Releases] [http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:244:0022:0022:EN:PDF]</ref> Fortis heeft dit vervolgens ingetrokken, volgens Delta Lloyd omdat het haar door de opsplitsing van Fortis niet meer aangaat. Delta Lloyd verwacht dat ABN Amro de plannen door zal zetten om ABN Amro Verzekeringen geheel in handen te krijgen.<ref>[http://www.mkbnet.nl/MKB_Nieuws/80.55658 Delta Lloyd zet deal met ABN Amro door]</ref>
* Altajo B.V. (50%), Amsterdam, Nederland
* Caipora International Finance Cooperatiëve UA (25%), Amsterdam, Nederland
* Car Carriers Management B.V. (50%), Amsterdam, Nederland
* Currence Holding B.V. (35,54% ), Amsterdam, Nederland
* Debra International Finance Cooperatiëve UA (25% ), Amsterdam, Nederland
* European Multilateral Clearing Facility N.V. (78%), Amsterdam, Nederland
* Equens S.E. (21%), Utrecht, Nederland
* Holland Ventures B.V. (45.25%), Amsterdam, Nederland
* Neuflize Vie S.A. (60% ), Parijs, Frankrijk
* Triodos MeesPierson Sustainable Investment Management B.V. (50% ), Zeist, Nederland
* ABN AMRO Mellon (50% ABN AMRO, 50% Mellon) is reeds verkocht aan Bank of New York. Dit betrof voornamelijk custody and aanpalende dienstverlening. Voornaamste concurrenten zijn Kasbank (in Nederland) en Citi (wereldwijd).

== Duurzaamheid ==
Over de duurzaamheid van de ABN AMRO lopen de meningen uiteen. Enerzijds doet de bank mee aan projecten die duurzaamheid bevorderen, anderzijds wordt de bank ervan beschuldigd ook in klimaatonvriendelijke projecten te investeren.

De bank is een van de initiatiefnemers van vrijwillig [[Duurzame ontwikkeling|duurzaam]] financieren van eigen projecten van banken in ontwikkelingslanden. Een omstreden mijnbouwproject in [[Papoea-Nieuw-Guinea]] en de publiciteit<ref>[http://www.profundo.nl/publicaties/palmolie7.html ABN Amro ontdekt schone lening] De Volkskrant 6 november 2001</ref> daarover waren voor de bank aanleiding voor het opstellen van de ‘Equator Principles’.<ref>http://www.equator-principles.com/ Equator Principles</ref> ABN AMRO scoorde in [[2006]] het hoogst in duurzaamheid onder AEX-bedrijven<ref>[http://www.dsresearch.nl/dsr/static/pdf/dsnl_aexrap2006.pdf Sustainability performance of Dutch companies] Dutch Sustainability Research juni [[2006]]</ref> volgens onderzoek van '[[Dutch Sustainability Research]]'.<ref>[http://www.dsresearch.nl/ Dutch Sustainability Research<!-- Automatisch gegenereerde titel -->]</ref> Verder staat ABN AMRO in de 'The Global 100 Most Sustainable (duurzame) Corporations in the World [[2007]]'.<ref>[http://www.global100.org/2007/ The Global 100: Most Sustainable Corporations in the World<!-- Automatisch gegenereerde titel -->]</ref> Twee andere Nederlandse bedrijven zijn daarin opgenomen: [[ING Groep|ING]] en [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]], voor België alleen [[Dexia]]. In [[2007]] werd ABN AMRO samen met vier andere banken waaronder [[Barclays]] door The Financial Times en IFC Today genomineerd als 'Sustainable Bank of the Year'.

Dit alles gaat echter wat betreft [[klimaatverandering]] alleen over de bedrijfsvoering van de bank. Een bank heeft echter ook invloed via de manier waarop ze het geld dat ze beheert investeert. Van het geld dat de bank steekt in energiebronnen gaat 97% naar [[fossiele brandstoffen]]. Zo wordt bijvoorbeeld de recente investering van een half miljard euro in de oliepijpleiding [[Sachalin II]] bekritiseerd.<ref>[http://player.omroep.nl/?aflID=4766349&md5=8ea1ff605e98f35c43a0c66df59783a7 Zembla, 10 juni 2007]</ref> [[Milieudefensie]] heeft een inventarisatie<ref>[http://www.nietmetmijngeld.nl Niet met mijn geld<!-- Automatisch gegenereerde titel -->]</ref> gemaakt van de klimaatvriendelijkheid van alle Nederlandse banken en kwam tot de conclusie dat ABN AMRO zelfs de ''minst'' klimaatvriendelijke bank van Nederland is.<ref>http://www.milieudefensie.nl/klimaat/publicaties/rapporten/investinginclimatechange2007.pdf</ref>

== Publiciteit over ABN AMRO ==
=== Positieve publiciteit ===
* Tot het seizoen 2007/2008 was ABN AMRO hoofdsponsor van de Nederlandse voetbalclub [[AFC Ajax]].
* De bank is [[sponsor]] van het [[World Tennis Tournament]] in [[Rotterdam]].
* Ze had succesvolle reclamecampagnes met de [[slogan]] 'ABN AMRO, ''De'' bank'. Nadat de slogan voor korte tijd was aangepast naar ''Het begint met ambitie'', luidt deze sinds 2005 'Meer mogelijk maken'.
* In 2003, 2004 en 2005 werd ABN AMRO in het [[Intermediair (tijdschrift)|Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek]] uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland.
* In december 2006 opende ABN AMRO als eerste Europese bank een vestiging op [[Second Life]]
* ABN AMRO deed mee met twee boten aan de [[Volvo Ocean Race 2005-2006]] en won.

=== Negatieve publiciteit ===
* In 2000 raakte ABN AMRO in opspraak door de beursgang van [[World Online]] waarbij duizenden beleggers gedupeerd werden. In 2007 oordeelde het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep dat de bank onrechtmatig gehandeld had.
* ABN AMRO heeft besloten te investeren in de geplande [[Bakoe-Tbilisi-Ceyhanpijpleiding]], die ruwe [[aardolie|olie]] moet gaan vervoeren van de [[Kaspische Zee]] bij [[Azerbeidzjan]] via [[Georgië]] naar de zuidkust van [[Turkije]] aan de [[Middellandse Zee]]. Deze pijpleiding heeft protest uitgelokt van lokale en internationale [[NGO]]'s.<ref>[[De Volkskrant]] van donderdag 11 december 2003</ref>
* Van 2001 tot 2 februari 2004 was ABN AMRO deels eigenaar van de Britse [[clusterbom]]menfabrikant [[INSYS]]; na protesten trok de bank zich terug <ref>[http://www.sp.nl/db/nieuws/completepage.html/2241 ABN AMRO stapt uit clusterbombedrijf na acties SP], op de website van de SP, 20 feb. 2004</ref>
* In 2005 kreeg ABN AMRO van de Amerikaanse toezichthouder een boete van 66,5 miljoen dollar en tot nader order een verbod op grote Amerikaanse overnames wegens overtreding van anti-witwasregels en ontduiking van sancties tegen [[Iran]] en [[Libië]].<ref>[http://www.nrc.nl/economie/article668521.ece/Bos_beslist_bankenfusie_alle_geld_is_politiek Bos beslist bankenfusie: alle geld is politiek]. [[NRC Handelsblad|NRC]], 3 april 2007.</ref>
* In 2010 kregen tien topmanagers van de bank na gerechtelijke uitspraken alsnog in totaal 20,4 miljoen euro aan ontslagvergoedingen en bonussen.<ref>http://www.fd.nl/artikel/20368723/abn-amro-moet-vertrekpremies-toch-uitkeren</ref>
* In 2011 had niet alleen de bevolking genoeg van de buitensporige bonussen bij de ABN AMRO Bank en andere banken, maar het kabinet vond het welletjes. De Kamer eiste op initiatief van de PVV dat bonussen bij gesteunde banken met terugwerkende kracht tot 2008 100 procent zouden worden belast, maar dat bleek (uiteraard) juridisch niet mogelijk te zijn omdat wetgeving niet met terugwerkende kracht rechten van mensen kan afnemen. Het kabinet zag dus geen mogelijkheden om bonussen bij ABN AMRO en andere staatsgesteunde banken terug te halen. Wel hoopte minister Jan Kees de Jager (Financiën) met twee aangekondigde maatregelen de Tweede Kamer tegemoet te komen in de ergernis over de bonuscultuur bij de banken <ref>[http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10801329/__Kabinet_kan_bonussen_bij_bank_niet_terughalen__.html?p=37,1 Kabinet kan bonussen bij bank niet terughalen].</ref>.
* Op 16 november 2011 kwam ABN AMRO negatief in het nieuws omdat door een storing bij Equens bij plm. 250.000 klanten pinbedragen dubbel werden afgeschreven. Toen ABN AMRO dit geld op zaterdag 19 november wilde terugstorten hebben ook mensen bij wie geen dubbele bedragen waren afgeschreven, geld op hun rekening gestort gekregen. Deze fout is in de week erop volgens een woordvoerder hersteld.<ref>http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10960703/__Foutje_met_terugstortingen_dubbelpinnen_ABN__.html?p=12,2</ref>

== Uitingen ==
=== Naamsgebruik en spelling ===
Hoewel de bank ABN AMRO heet, gebruiken de meeste Nederlandse dagbladen de spelling ''ABN Amro''. In gesproken teksten wordt de bank vaak met alleen ''ABN'' aangeduid. Beurshandelaren in Amsterdam noemden de aandelen ABN AMRO simpelweg ''banken''.

=== Logo en stijl ===
Het logo van ABN AMRO werd in 1991 ontworpen door [[Landor]].

=== Kunstcollectie ===
ABN AMRO bezit een grote collectie [[beeldende kunst]]. Wat begon met het aankopen van kunstwerken ter verfraaiing van de werkplekken leidde uiteindelijk (in de loop van ca. 25 jaar) tot de grootste [[kunstverzameling]] in Nederland buiten museaal of overheidsbezit. Ook reikt de ABN AMRO-Kunststichting sinds 2004 jaarlijks de ABN AMRO Kunstprijs uit, een aanmoedigingsprijs voor buitenlandse kunstenaars die een band met Nederland hebben.

Eind 2007 raakte bekend dat op de vooravond van de overname ABN AMRO zijn kunstcollectie van ongeveer 16 000 stukken via een juridische constructie voor één euro heeft overgedragen aan de [[Stichting ABN Amro Kunstverzameling|ABN AMRO Kunst Stichting]], wat tot enige commotie leidde.

== Externe links ==
* [http://www.abnamro.nl/ Officiële website] van ABN AMRO
* [http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=72a3a6e8ba18624b1237587f259e3dbc Bekijk het ABN AMRO-hoofdkantoor in 3D]

{{Appendix}}
{{Commonscat|ABN AMRO}}

[[Categorie:ABN AMRO]]

[[de:ABN AMRO]]
[[en:ABN AMRO]]
[[es:ABN AMRO]]
[[fi:ABN AMRO]]
[[fr:ABN AMRO]]
[[gu:એબીએન એમ્રો]]
[[hi:एबीएन एमरो]]
[[id:ABN AMRO]]
[[it:ABN AMRO]]
[[ja:ABNアムロ銀行]]
[[kn:ABN AMRO]]
[[ne:एबीएन एमरो]]
[[nn:ABN AMRO]]
[[pl:ABN AMRO]]
[[pt:ABN AMRO]]
[[ro:ABN AMRO]]
[[ru:ABN AMRO]]
[[sv:ABN AMRO]]
[[zh:荷兰银行]]

Versie van 5 mei 2012 16:20

Doorverwijzing naar: