Nephthys: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RoboRex (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Valk (familie)
Juni (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:
Ze was ook één van de beschermgodinnen van de [[canopen]]. Ze beschermde de god [[Hapi]] die de longen van de overledene beschermde.
Ze was ook één van de beschermgodinnen van de [[canopen]]. Ze beschermde de god [[Hapi]] die de longen van de overledene beschermde.


==Zie ook==
----
{{Egyptologie}}
*[[lijst van goden en godinnen]]
*[[Lijst van goden en godinnen]]
*[[Egyptische mythologie]]
*[[Egyptische mythologie]]



Versie van 20 feb 2006 21:17

Naam :Nephtys, Nephthys
Cultuscentrum :/
Gedaante :een vrouw met haar hiërogliefen op haar hoofd
Dierlijke verschijning :/
Associaties :beschermster van overledene
Griekse Correspondentiegod :/

Nephthys (Grieks) of Nebet-het (Egyptisch wat wil zeggen 'vrouwe van het huis') is in de Egyptische mythologie de godin van de onderwereld en de geboorte. Ze is de dochter van de hemel en aarde, en de zuster van Isis. Met deze laatste wordt ze vaak afgebeeld. Nephthys werd weergegeven in een gewaad dat veel op een dodenkleed lijkt, en haar attribuut is de valk. Ze trouwde met haar broer, Seth, met wie zij haar zoon Anubis kreeg.

Hoewel Nephthys getrouwd was met de vijand van zowel haar zuster als haar andere broer - Isis en Osiris - hielp zij Isis toen Seth Osiris vermoordde en in stukken over heel Egypte verspreidde. Samen met haar man en andere goden behoorde ze tot de Enneade van Heliopolis.

Ze was ook één van de beschermgodinnen van de canopen. Ze beschermde de god Hapi die de longen van de overledene beschermde.

Zie ook

Sjabloon:Egyptologie