Pshevorsk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
YurikBot (overleg | bijdragen)
Regel 36: Regel 36:
*[http://www.famousrabbis.com/rebitz.htm Ander artikel over Reb Yankele, vorige Pshevorsker Rebbe] (Engels)
*[http://www.famousrabbis.com/rebitz.htm Ander artikel over Reb Yankele, vorige Pshevorsker Rebbe] (Engels)
*[http://www.jewsagainstzionism.com/rabbinicalcourts/crc/statements/nytimes093082.cfm Verklaring tegen het zionisme, getekend door Rebbe Yaakov Leiser] (Engels)
*[http://www.jewsagainstzionism.com/rabbinicalcourts/crc/statements/nytimes093082.cfm Verklaring tegen het zionisme, getekend door Rebbe Yaakov Leiser] (Engels)
*[http://www.yarzheit.com/rebyankele.htm The Famous Holy Tomb and graves of Reb Yankele and of Reb Itzikel, the Pshevorsker Rebbes, in Putte, Holland]


[[Categorie:Richtingen in het jodendom]]
[[Categorie:Richtingen in het jodendom]]

Versie van 18 apr 2006 16:21

Bestand:Pshevorskyankele1.jpg
Groot Rabbijn Yankele Leiser van Pshevorsk, vorige Pshevorsker Rebbe van Antwerpen
Bestand:Pshevorskleibish1.jpg
Groot Rabbijn Leibish Leiser van Pshevorsk, huidig Pshevorsker Rebbe van Antwerpen

Pshevorsk is een in Antwerpen gevestigde kleine chassidische beweging met vele honderden aanhangers, waarvan de meesten in Antwerpen, Londen en Manchester wonen.

Hun chassidische leer is een combinatie van vier verschillende afsplitsingen van de chassidische beweging Tzanz. Ze hebben een strikt anti-zionistisch beleid, en veel overeenkomsten met Satmarrer chassidim.

Het hoofdkwartier van de Pshevorsker chassidim bevindt zich aan de Mercatorstraat 56 in Antwerpen, in de joodse wijk, niet ver van het centraal station.

De beweging is afkomstig uit het Poolse stadje Pshevorsk.

Rebbes van Pshevorsk in Antwerpen

  • Rebbe Moshe Yitzchak (Reb Itzele of Reb Itzikel) Gevirtzman van Pshevorsk (1881-1976)
    • Rebbe Yaakov (Reb Yankele) Leiser van Pshevorsk (1907-1998), schoonzoon van Reb Itzikel
      • Rebbe Leibish Leiser of Pshevorsk, huidig Pshevorsker Rebbe, zoon van Reb Yankele

Geschiedenis

Toen in 1939 de Duitsers Polen binnenvielen, namen zij ook Pshevorsk in. Reb Itzikel en Reb Yankele vluchtten naar Lemberg, waar de Russen de macht hadden. De Russen boden de in Lemberg aanwezige joden het Russische staatsburgerschap aan, en Reb Itzikel raadde zijn mensen aan dat te weigeren. De volgende dag voerde de KGB een razzia uit waarbij alle joden die het Russische staatsburgerschap geweigerd hadden, waaronder Reb Itzikel, Reb Yankele en hun volgelingen, werden opgepakt en in treinen naar Siberië werden gedeporteerd. De volgelingen waren zeer teleurgesteld in het ogenschijnlijk slechte advies van Reb Itzikel — tot ze hoorden dat alle joden die in Lemberg waren gebleven, met Russische paspoorten, door de Duitsers waren opgepakt en vermoord.

Reb Itzikel en zijn volgelingen kwamen na de oorlog vrij uit de Siberische werkkampen waar ze de rest van de oorlog hadden gezeten. Ze trokken naar Antwerpen, waar ze aan de Mercatorstraat een groot huis in bezit namen. Vele hulpeloze, straatarme joden die in de oorlog al hun bezittingen en zelfs hun gezinnen kwijt waren geraakt zochten bij Reb Itzikel hulp en hij ving iedereen op.

Reb Yankele trok na de oorlog naar Breslau (Wraclaw), waar hij dayan (rabbinaal rechter) werd. Bijna twee jaar lang verrichtte hij deze uiterst zware, gruwelijke taak, waarbij procedures zoals het verlenen van echtscheidingen aan mensen wiens partner verdwenen (vermoord) was aan de orde van de dag waren. Ook bijna de gehele familie van Reb Yankele werd door de Duitsers vermoord. Uiteindelijk vertrok ook Reb Yankele naar Antwerpen, waar zijn schoonvader al woonde.

Nadat Reb Itzikel in 1976 op 95-jarige leeftijd tijdens Jom Kippur overleed, werd zijn schoonzoon, Reb Yankele, de nieuwe Pshevorsker Rebbe.

Reb Yankele benadrukte het leren van Aggadah, wonderlijke inspirationele verhalen over grote tzaddikim uit voorgaande eeuwen. Zowel de Talmudische Aggadah als verhalen over beroemde en minder beroemde tzaddikim uit de afgelopen eeuwen waren zeer belangrijk in zijn ogen.

In 1993 werd Reb Yankele ernstig ziek. Zijn laatste jaren bestonden uit hevige pijn en ernstig lijden, tot hij in 1999 overleed en zijn zoon, Rabbi Leibish Leiser, hem opvolgde als nieuwe Pshevorsker Rebbe.

Zie tevens

Externe links