Ptitsjka: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dariuz~nlwiki (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Lexw (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Ptichka''' ('''"Птичка"''' wat "klein vogeltje" betekent in het Russisch), is een onofficiele naam voor de Sovjet space-shuttles, en in het bijzonder de tweede shuttle die deze naam zou dragen zodra hij klaar was. De tweede shuttle onderscheide zich vooral door zijn roodgekleurde metalen frame op het dak.
'''Ptichka''' ('''"Птичка"''' wat "klein vogeltje" betekent in het [[Russisch]]), is een onofficiële naam voor de Sovjet [[space shuttle]]s, en in het bijzonder de tweede shuttle die deze naam zou dragen zodra hij klaar was. De tweede shuttle onderscheidde zich vooral door zijn roodgekleurde metalen frame op het dak.


De bouw van deze tweede shuttle begon in 1988, hij was de meest complete van de shuttles die na Boeran gebouwd moesten worden, maar werd helaas nooit afgemaakt. Het project werd in 1993 officieel stopgezet vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het daardoor ontstane geldtekort in het project. Tegenwoordig staat hij in Kazachstan in het Baikonoer Cosmodrome.
De bouw van deze tweede shuttle begon in 1988. Hij was de meest complete van de shuttles die na [[Boeran]] gebouwd moesten worden, maar werd nooit afgemaakt. Het project werd in 1993 officieel stopgezet vanwege het uiteenvallen van de [[Sovjet-Unie]] en het daardoor ontstane geldtekort in het project. Tegenwoordig staat hij in [[Kazachstan]] in het [[Baikonoer Cosmodrome]].

[[Categorie:Ruimtevaartuig]]
[[Categorie:Russische ruimtevaart]]

[[es:Shuttle Ptichka]]
[[es:Transbordador Ptichka]]
[[he:מעבורת החלל פטיצ'קה]]
[[pl:Pticzka (wahadłowiec)]]
[[pt:Ptichka]]
[[sl:Raketoplan Ptička]]

Versie van 3 mei 2006 23:06

Ptichka ("Птичка" wat "klein vogeltje" betekent in het Russisch), is een onofficiële naam voor de Sovjet space shuttles, en in het bijzonder de tweede shuttle die deze naam zou dragen zodra hij klaar was. De tweede shuttle onderscheidde zich vooral door zijn roodgekleurde metalen frame op het dak.

De bouw van deze tweede shuttle begon in 1988. Hij was de meest complete van de shuttles die na Boeran gebouwd moesten worden, maar werd nooit afgemaakt. Het project werd in 1993 officieel stopgezet vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het daardoor ontstane geldtekort in het project. Tegenwoordig staat hij in Kazachstan in het Baikonoer Cosmodrome.