Anne Komorowska: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
77 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Paul Brussel heeft de pagina Anne Marie Komorowska naar Anne Komorowska hernoemd: haar roepnaam)
k
'''Anne Marie (Anne) gravin Komorowska''' ([[Białogard]], [[Polen]], [[24 september]] [[1946]]) van Poolse adel, verwierf bekendheid als moeder van de huidige koningin [[Mathilde d'Udekem d'Acoz|Mathilde]] van België, geboren jkvr. d'Udekem d'Acoz. Komorowska was gehuwd met [[Patrick d'Udekem d'Acoz]].
 
== Jeugd ==
Anne Marie Komorowska is een dochter van graaf Leon Michał Komorowski ([[1907]]-[[1992]]) en prinses Zofia Maria Sapieha-Kodenska ([[1919]]-[[1997]]). Prinses Zofia stamt uit het prinselijk geslacht [[Sapieha]], waaruit ook een Poolse kardinaal ([[Adam Sapieha]]) voortkwam. Haar vader groeide op in het kasteel van Strzepowo. Léon Komorowski moest noodgedwongen Polen ontvluchten en verliet het ouderlijk slot. [[Elisabeth van Beieren|Koningin Elisabeth van België]] zou ervoor gezorgd hebben dat hij een visum kreeg om zich te vestigen in Congo, waar Anne Marie opgroeide. De familie verloor ook de oude familejuwelen. <ref>[http://www.diamant-info.be/prinses-mathildes-voorliefde-voor-diamant/ Prinses Mathildes voorliefde voor diamant]</ref>.
 
Zij huwde in [[Forville]] op [[1 september]] [[1971]] met Patrick d'Udekem d'Acoz en kreeg 5 kinderen. Na hun huwelijk vestigden ze zich in het kasteel van het Waalse [[Villers-la-Bonne-Eau]]. Daar groeiden hun kinderen op. In 1997 verloor Anne Marie Komorowska haar moeder en haar dochter Marie-Alix door een tragisch auto-ongeval.
 
Haar echtgenoot overleed in september 2008 aan een slepende ziekte. Ze heeft verschillende zussen en een broer.
{{Appendix|2=
*''[[Genealogisches Handbuch des Adels]]'' 130 (2003), pp. 266-295.
*''[[Etat présent de la noblesse belge]]'', Annuaire 2013, Brussel, 2013, p. 295
{{References}}}}
 
78.256

bewerkingen

Navigatiemenu