Hypertext Transfer Protocol Secure: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
'plaatjes' vervangen door het formelere 'afbeeldingen'
Dexbot (overleg | bijdragen)
k Bot: Removing Link GA template
Regel 14: Regel 14:
[[Categorie:Cryptografisch protocol]]
[[Categorie:Cryptografisch protocol]]
[[Categorie:Internetprotocol]]
[[Categorie:Internetprotocol]]
{{Link GA|fa}}

Versie van 1 sep 2014 21:55

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.

Een HTTPS-verbinding is een normale HTTP-verbinding bovenop een SSL-Verbinding. De SSL-verbinding versleutelt hierbij het HTTP-verkeer, waardoor het verkeer, als het onderschept wordt, niet uit te lezen valt zonder het encryptie-algoritme te kraken. Dit in tegenstelling tot normaal HTTP-verkeer. Dit wordt namelijk als onversleutelde tekst over de verbinding verstuurd, waardoor het zonder iets te kraken uit te lezen valt als het onderschept wordt.

Bij afspraak geschiedt HTTPS-verkeer standaard op poort 443, toegekend door IANA.

Omdat de gegevens aan beide kanten door een beveiligde verbinding heen gaan, moeten zowel de server als de client hun data versleutelen en ontcijferen. Dit kost extra rekentijd, en dat is ook de reden waarom deze versleuteling niet standaard wordt toegepast. Met moderne computers is dat argument echter vooral een theoretische aangelegenheid, een voor mensen onmerkbaar verschil. Het nadeel bestaat eruit dat https-pagina inclusief afbeeldingen elke keer volledig geladen moeten worden. Een http-pagina mag daarentegen bij de ontvanger opgebouwd worden uit de in de cache bewaarde afbeeldingen. Bij breedbandverbindingen is dat nadeel zeer acceptabel en kan een niet te zware pagina binnen 1 seconde geheel worden getoond. De versleuteling wordt toegepast op basis van SSL. Vlak voor en na de versleuteling is de gegevensoverdracht identiek aan het HTTP-protocol.

HTTPS wordt veelal gebruikt bij betalingstransacties per creditcard of bij internetbankieren en bij uitwisseling of verzending en opslag van privacy-gevoelige informatie zoals naam, adres, geboortedatum en andere persoonsgegevens.