Paradox van Jevons: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
rebound-effect toegevoegd
Dexbot (overleg | bijdragen)
k Bot: Removing Link GA template
Regel 9: Regel 9:


[[Categorie:Economische paradox]]
[[Categorie:Economische paradox]]

{{Link GA|en}}

Versie van 2 sep 2014 03:06

Steenkool verbrandende fabrieken in het 19e-eeuwse Engelse Manchester. Verbeterde technologie maakte het mogelijk dat steen​​kool de brandstof voor de Industriële Revolutie werd. Hierdoor nam de consumptie van kolen sterk toe.

In de economie is de paradox van Jevons (soms ook het Jevons-effect genoemd) de stelling dat technologische vooruitgang, die de efficiëntie verhoogt waarmee een resource wordt gebruikt, er toe neigt de mate van consumptie van die resource te laten stijgen (in plaats van te laten afnemen).[1] Het is het extreme geval van het rebound-effect.

In 1865 nam de Engelse econoom William Stanley Jevons waar dat technologische verbeteringen, die de efficiëntie van het gebruik van steenkool deden toenemen, tot een verhoogde consumptie van steenkool in een breed scala van industrieën leidde. Hij stelde dat men er, in tegenstelling tot gewone intuïtie, niet op kon rekenen dat technologische verbeteringen het brandstofverbruik zouden verminderen.[2]

Voetnoten

  1. Alcott, Blake (July 2005). Jevons' paradox. Ecological Economics 54 (1): 9–21.
  2. Alcott, Blake (2008), The Jevons Paradox and the Myth of Resource Efficiency Improvements. Earthscan, "Historical Overview of the Jevons Paradox in the Literature", 7–78. ISBN 1-84407-462-5.