Colbertisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 7 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2746172
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Jean-Baptiste Colbert.jpg|right|thumb|150px|Jean-Baptiste Colbert]]
[[Image:Jean-Baptiste Colbert.jpg|right|thumb|150px|Jean-Baptiste Colbert]]
De term '''colbertisme''' verwijst naar een specifieke vorm van [[mercantilisme]] in [[Frankrijk]], die sterk gericht was op de ontwikkeling van [[industrie]] en [[Handel (economie)|handel]], maar de [[landbouw|agrarische activiteiten]] vrijwel buiten beschouwing liet. Binnen het colbertisme stonden de belangen van de [[koning (titel)|koning]] en de [[staat]] nadrukkelijk voorop. De term is afgeleid van de naam van de grootste voorstander van de theorie, [[Jean-Baptiste Colbert]] ([[1619]] - [[1683]]) die tijdens de regeerperiode van [[Lodewijk XIV]] ([[1643]] - [[1715]]) [[minister]] van [[Financiën]] was en de theorie tussen [[1665]] en [[1683]] als basis gebruikte voor het Franse economische beleid.
De term '''colbertisme''' verwijst naar een specifieke vorm van [[mercantilisme]] in [[Frankhttps://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Colbertisme&action=editrijk]], die sterk gericht was op de ontwikkeling van [[industrie]] en [[Handel (economie)|handel]], maar de [[landbouw|agrarische activiteiten]] vrijwel buiten beschouwing liet. Binnen het colbertisme stonden de belangen van de [[koning (titel)|koning]] en de [[staat]] nadrukkelijk voorop. De term is afgeleid van de naam van de grootste voorstander van de theorie, [[Jean-Baptiste Colbert]] ([[1619]] - [[1683]]) die tijdens de regeerperiode van [[Lodewijk XIV]] ([[1643]] - [[1715]]) [[minister]] van [[Financiën]] was en de theorie tussen [[1665]] en [[1683]] als basis gebruikte voor het Franse economische beleid.


[[Categorie:Economische theorie]]
[[Categorie:Economische theorie]]
[[Categorie:Economische geschiedenis]]
[[Categorie:Economische geschiedenis]]

-Wat de export of uitvoer betreft, liet Colbert manufacturen
(werkplaatsen) bouwen waar luxeartikelen werden vervaardigd, hij
stimuleerde de uitvoer van deze afgewerkte Franse producten naar
het buitenland, maar verhinderde de uitvoer van Franse
grondstoffen.
-Wat de import of invoer betreft, liet Colbert kolonies stichten in NoordAmerika
om er goedkope grondstoffen te bekomen, hij liet enkel
producten in Frankrijk invoeren als die met Franse schepen werden
vervoerd, en beperkte de invoer van buitenlandse afgewerkte
producten.
-Wat de binnenlandse handel betreft, liet Colbert het Franse wegennet
(ook waterwegen) verbeteren en liet hij de maten en gewichten in
heel Frankrijk standaardiseren.

Versie van 13 mrt 2016 15:16

Jean-Baptiste Colbert

De term colbertisme verwijst naar een specifieke vorm van mercantilisme in Frankhttps://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Colbertisme&action=editrijk, die sterk gericht was op de ontwikkeling van industrie en handel, maar de agrarische activiteiten vrijwel buiten beschouwing liet. Binnen het colbertisme stonden de belangen van de koning en de staat nadrukkelijk voorop. De term is afgeleid van de naam van de grootste voorstander van de theorie, Jean-Baptiste Colbert (1619 - 1683) die tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV (1643 - 1715) minister van Financiën was en de theorie tussen 1665 en 1683 als basis gebruikte voor het Franse economische beleid.

-Wat de export of uitvoer betreft, liet Colbert manufacturen (werkplaatsen) bouwen waar luxeartikelen werden vervaardigd, hij stimuleerde de uitvoer van deze afgewerkte Franse producten naar het buitenland, maar verhinderde de uitvoer van Franse grondstoffen. -Wat de import of invoer betreft, liet Colbert kolonies stichten in NoordAmerika om er goedkope grondstoffen te bekomen, hij liet enkel producten in Frankrijk invoeren als die met Franse schepen werden vervoerd, en beperkte de invoer van buitenlandse afgewerkte producten. -Wat de binnenlandse handel betreft, liet Colbert het Franse wegennet (ook waterwegen) verbeteren en liet hij de maten en gewichten in heel Frankrijk standaardiseren.