Kater (alcohol): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Uetersen Alsen Achenbecher 1870.jpg|thumb|Uitbeelding van een kater op een asbak van rond 1870]]
[[Bestand:Uetersen Alsen Achenbecher 1870.jpg|thumb|Uitbeelding van een kater op een asbak van rond 1870]]
"Een '''kater''' hebben" is een Nederlands-Duitse uitdrukking en betekent lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel [[alcoholische drank]].
"Een '''kater''' hebben" is een Nederlands-Duitse uitdrukking en betekent lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel [[alcoholische drank]].

== Bestrijding van een kater ==
[[Bestand:ZC15 Hangover.JPG|thumb|De kater is een feit]]
Het afbraakproces van alcohol kan niet versneld of vertraagd worden. Het is echter wel mogelijk om symptomen van een kater te verminderen door het door uitdroging ontstane vochtgebrek aan te vullen.
=== Als de kater een feit is ===
Een reeds aanwezige kater kan bestreden worden door het drinken van veel vocht. [[Cafeïne]]houdende dranken werken echter averechts aangezien cafeïne vochtverlies bevordert door de [[diureticum|diuretische]] werking ervan en voor [[cerebrum|cerebrale]] [[vasoconstrictie]] zorgt die hoofdpijn kan veroorzaken of verergeren. Het eten van iets sterk gezouten verbetert de vochtbalans. Zout houdt vocht vast, wat belangrijk is omdat alcohol het tegengestelde doet.

Het gebruik van [[pijnstiller]]s als [[paracetamol]] is niet altijd aan te raden aangezien deze ongewenste interacties aan kunnen gaan met alcohol die nog in het lichaam aanwezig is. Wel is het zo dat de pijnstillers meestal een positief effect zullen hebben op symptomen als hoofdpijn.


==Trivia==
==Trivia==

Versie van 4 jul 2016 09:59

Uitbeelding van een kater op een asbak van rond 1870

"Een kater hebben" is een Nederlands-Duitse uitdrukking en betekent lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel alcoholische drank.

Trivia

Velen zijn, met de spreuk Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier in gedachte, van mening dat de volgorde van drinken van alcoholische dranken belangrijk is om de kans op een kater te minimaliseren. Grofweg zou men van licht-alcoholisch naar zwaarder-alcoholisch toe moeten drinken. Volgens sommigen is dat weer onjuist en zou de achtergrond van deze spreuk heel anders zijn. In de middeleeuwen dronken rijke mensen wijn, arme mensen bier. De spreuk zou dus gezien moeten worden als: van arm naar rijk (wijn na bier) is fijn, omgekeerd (bier na wijn) is een teruggang.

De uitdrukking kent ook parallellen in het Duits en Engels. In Duitsland luidt een gelijkaardig spreekwoord: Wein auf Bier das rat ich dir, Bier auf Wein das lasse sein, maar in Engeland is het precies omgekeerd: Beer after wine, and you’ll feel fine, wine after beer and you’ll feel queer.