Visquotum: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De visbestanden in de zee zijn niet onuitputtelijk, door middel van quotering wordt aangegeven hoeveel elk land van welke soort vis mag vangen. De reden hiervoor is dat bij een te grote vangst de Noordzee binnen afzienbare tijd 'leeggevist' zou zijn. Het is van groot economisch belang zo precies mogelijk vast te stellen hoe groot het jaarlijkse vangstquotum per vissoort mag zijn om overbevissing te voorkomen. Het inkomen van veel gezinnen en het voortbestaan van veel bedrijven, misschien wel van een hele industrietak, hangt er namelijk van af.
De visbestanden in de zee zijn niet onuitputtelijk, door het vaststellen van een '''visquotum''' wordt aangegeven hoeveel elk land van welke soort vis mag vangen.
De reden hiervoor is dat bij een te grote vangst, zeeën als de [[Noordzee]] binnen afzienbare tijd 'leeggevist' zou zijn. Het is van groot economisch belang zo precies mogelijk vast te stellen hoe groot het jaarlijkse vangstquotum per vissoort mag zijn om overbevissing te voorkomen. Het inkomen van veel gezinnen en het voortbestaan van veel bedrijven, misschien wel van een hele industrietak, hangt er namelijk van af. Ook ecologisch is de quaotering van groot belang omdat overbevissing tot onhestelbare schade aan het gehele marine milieu kan leiden.

Versie van 6 jun 2003 01:40

De visbestanden in de zee zijn niet onuitputtelijk, door het vaststellen van een visquotum wordt aangegeven hoeveel elk land van welke soort vis mag vangen.

De reden hiervoor is dat bij een te grote vangst, zeeën als de Noordzee binnen afzienbare tijd 'leeggevist' zou zijn. Het is van groot economisch belang zo precies mogelijk vast te stellen hoe groot het jaarlijkse vangstquotum per vissoort mag zijn om overbevissing te voorkomen. Het inkomen van veel gezinnen en het voortbestaan van veel bedrijven, misschien wel van een hele industrietak, hangt er namelijk van af. Ook ecologisch is de quaotering van groot belang omdat overbevissing tot onhestelbare schade aan het gehele marine milieu kan leiden.