Gutmensch: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArjanH heeft pagina Gutmensch hernoemd naar Gutmensch (film): niet de hoofdbetekenis
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
nieuw van en:wiki
Label: Doorverwijzing verwijderd
Regel 1: Regel 1:
'''Gutmensch''' (letterlijk ''goedmens'' in het [[Duits]]) is een ironische, sarcastische of neerbuigende term die vergelijkbaar is met 'weldoener'.
#DOORVERWIJZING [[Gutmensch (film)]]

Degenen die de term gebruiken, zien Gutmenschen als personen die een niet aflatende wens hebben om goed te zijn en hierin graag worden bevestigd. Verder wordt de Gutmensch gezien als moraliserend en dogmatisch en wil hij graag dat anderen zijn denkwijze overnemen. In politieke [[retoriek]] wordt Gutmensch gebruikt als een [[polemiek|polemische]] term.

Volgens onderzoeker Rembert Hüser is de term Gutmensch ontstaan als een grap van Duitse [[feuilleton]]-schrijvers van de zogenaamde 'generatie 1989', zoals [[Matthias Horx]] en [[Klaus Bittermann]]. Ze behoorden tot de auteurs die zich kritisch opstelden tegen de internationale protesten tegen de traditionele moraliteit in [[1968]].

{{Appendix|2=
* {{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=en|titel=Gutmensch|oldid=884733602}}
{{References}}
}}

Versie van 21 mei 2019 16:04

Gutmensch (letterlijk goedmens in het Duits) is een ironische, sarcastische of neerbuigende term die vergelijkbaar is met 'weldoener'.

Degenen die de term gebruiken, zien Gutmenschen als personen die een niet aflatende wens hebben om goed te zijn en hierin graag worden bevestigd. Verder wordt de Gutmensch gezien als moraliserend en dogmatisch en wil hij graag dat anderen zijn denkwijze overnemen. In politieke retoriek wordt Gutmensch gebruikt als een polemische term.

Volgens onderzoeker Rembert Hüser is de term Gutmensch ontstaan als een grap van Duitse feuilleton-schrijvers van de zogenaamde 'generatie 1989', zoals Matthias Horx en Klaus Bittermann. Ze behoorden tot de auteurs die zich kritisch opstelden tegen de internationale protesten tegen de traditionele moraliteit in 1968.