Overleg:Beleg van Bonn (1673): verschil tussen versies

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wwian1 (overleg | bijdragen)
Geallieerd? Discussie starten
(geen verschil)

Versie van 12 jun 2019 22:51

Geallieerd?

Beste allen,

Enigszins verbaasd lees ik hier in het artikel dat het om een 'geallieerde' overwinning gaat. Waar komt dit woord vandaan? Ik kon de volgende opties bedenken:

  1. Het woord is gebruikt omdat de Republiek in dit militaire treffen over bondgenoten beschikte. Dit gold echter ook voor Frankrijk. Dan is er dus geen reden om voor één van de partijen dit woord te gebruiken.
  2. Het woord is gebruikt omdat één van de bronnen voor dit artikel de kant van de Republiek 'geallieerd' noemde. Er staan echter geen bronnen vermeld.
  3. Het woord is gebruikt uit bewuste of onbewuste sympathie voor de zaak van de Republiek. Dit is niet neutraal en is typisch POV-gedrag. In dat geval stel ik voor de betreffende uitspraak 'geallieerde overwinning' te vervangen door 'overwinning voor de alliantie Republiek-Habsburg'. Deze oplossing klinkt misschien enigszins omslachtig, maar omdat 'geallieerd' algemeen gewoon 'groep bondgenoten' betekent, stel ik voor om het woord 'geallieerd' slechts te gebruiken voor de bekende coalities uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Graag zie ik wat reacties tegemoet.

Vriendelijke groet,

Wwian1 (overleg) 12 jun 2019 22:51 (CEST)[reageer]