AMBI: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''AMBI''', afkorting van "'''A'''utomatisering en '''M'''echanisering van de '''B'''estuurlijke '''I'''nformatievoorziening", iswas in [[Nederland]] een [[Hoger beroepsonderwijs|hogere beroepsopleiding]] in de [[informatica]]. De opleiding iswas het gevolg van een initiatief van enkele Amsterdamse hoogleraren die in de [[1950-1959|jaren vijftig]] van de 20e eeuw [[NOVI]] oprichtten omdat de computer weleens een maatschappelijk relevant fenomeen zou kunnen worden.
 
Aanvankelijk werden door [[NOVI]] losse opleidingen verzorgd. Later werd een AMBI-traject samengesteld (met modules als AMBI A, B etc.). Nog weer later werden als gevolg van een actualiseringsslag modules ondergebracht in de lijnen voor [[Systeemontwikkeling]] (S), Bestanden en wat daarmee te maken had (B), Programmeertalen (T), et cetera. In de [[1980-1989|jaren tachtig]] werden de lijnen gecomprimeerd ook vanwege toenemende aantallen mensen die tijdens hun basisopleiding toch enige elementaire IT kennis opdeden.
 
De opleiding iswas gelijkwaardig aan de opleidingen [[Hoger Economisch en Administratief Onderwijs|HEAO]]-BI en [[HIO]], maar aan de opleiding iswas geen titel verbonden. Wel is later door NOVI "Hogeschool NOVI" opgericht waar mensen op basis van AMBI kunnenkonden afstuderen als [[ingenieur]] (ing) of bachelor ICT.
 
Inmiddels behoort het AMBI-onderwijs tot de verleden tijd. De laatste examens zijn zomer 2010 afgenomen.
643

bewerkingen

Navigatiemenu