Bolzano (stad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tubantia (overleg | bijdragen)
aanpassingen germanismen
Skafa~nlwiki (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Bozen Panorama2.jpg|center|550px]]
<br>
{{ItaliaanseGemeente|
{{ItaliaanseGemeente|
|naam= Bozen / Bolzano
|naam= Bozen / Bolzano

Versie van 27 nov 2006 18:02


Sjabloon:ItaliaanseGemeente Bozen (Italiaans: Bolzano, Ladinisch: Bulsan) is de hoofdstad en grootste stad van de Italiaanse autonome provincie Bozen-Zuid-Tirol. Bozen vormt ook een Zuid-Tirools districtsgemeenschap (Bezirkgemeinschaft).

Het inwonertal bedroeg in 2006 99.764 personen. De stadsregio bedragt 140.000 personen. Hoewel de bevolking van Zuid-Tirol als geheel overwegend Duitstalig is, is de verhouding in de stad Bozen precies omgekeerd: volgens de laatste volkstelling in 2001 spreekt 73% Italiaans, 26% Duits en 1% Ladinisch. In Bozen is 8% van de bevolking vreemdeling.

De burgemeester van Bozen is Luigi Spagnolli.

Aardrijkskunde

In de stad mondt de Talfer (Talvera) uit in de Eisack (Isarco), die op zijn beurt ten zuiden van Bozen uitmondt in de rivier Etsch (Adige).

De stad bevindt zich in een breed dal dat door bergen omgegeven wordt. De belangrijkste berg van Bozen is de Stadlegg (Monte Pozza, 1616 meter) met de Kohlern (Colle). Bozen heeft een continentaal klimaat: winters zijn er koud en 's zomers is het er heet.

Toerisme

Toeristen komen naar (de omgeving van) Bolzano om te fietsen, te wandelen, voor het bergbeklimmen, of het skiën, en voor de wijnen, het eten, de Dom van Bozen, en de drie kastelen. In Bozen bevindt zich voorts het Zuid-Tirols Archeologiemuseum, waar de ijsmummie Ötzi te bezichtigen is.

Stadsdelen

Verkeer en vervoer

De belangrijkste autosnelweg is de A22, die van de Brennerpas in het noorden komt. Er is een internationale luchthaven Bozen.

Kastelen

In het gebied rond Bozen zijn veel kastelen. De drie belangrijke kastelen van de stad:

Geboren in Bozen

Externe links

Sjabloon:Bozen Sjabloon:Gemeenten-Zuid-Tirol