Algol 68: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sk:ALGOL 68
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: tg:Алгол 68
Regel 17: Regel 17:
[[ru:Алгол 68]]
[[ru:Алгол 68]]
[[sk:ALGOL 68]]
[[sk:ALGOL 68]]
[[tg:Алгол 68]]

Versie van 2 mrt 2007 03:27

Algol-68 is een programmeertaal die als beoogd opvolger van Algol-60 werd ontworpen door een werkgroep, onder leiding van Aad van Wijngaarden. Niklaus Wirth, die aanvankelijk zou meeschrijven aan de specificatie, stapte na onenigheid uit de groep en ging zijn eigen weg. Hij ontwierp de taal Pascal, die populairder zou worden in het onderwijs dan Algol-68.

Niettemin was Algol-68 een van de meest vernieuwende programmeertalen, en had het een aantal mogelijkheden die nog nooit eerder waren vertoond. Het gebruik van orthogonaliteit, dat volgens sommige een beetje teveel van het goede was, was revolutionair. Veel van de nieuwe mogelijkheden van Algol-68 werden later door andere talen overgenomen.

Orthogonaliteit

Orthogonaliteit verwijst naar de mogelijkheid om de diverse statements in een taal te combineren waarbij elke combinatie betekenisvol is. Is een taal sterk orthogonaal dan is deze ook makkelijk te leren. De negatieve kant hiervan is dat de compiler vaak geen fouten zal ontdekken, omdat deze niet weet wat de bedoeling is van de programmeur terwijl de statements op zich wel goed zijn...

Externe links