Krijtgesteente: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gpvosbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Fauna
Torero (overleg | bijdragen)
+ Ekofisk
Regel 12: Regel 12:


==Olie-industrie==
==Olie-industrie==
Binnen de [[olie-industrie]] wordt krijtgesteente als [[reservoir (geologie)|reservoirgesteente]] ge-exploiteerd. Velden in de [[Noordzee]] (met name het Nederlandse en Deense deel van de centrale Noordzee) bestaan uit krijtgesteente dat is afgezet tijdens het laat-Krijt tot [[Paleoceen]]. Problemen bij het boren worden gevormd door de keiharde vuuursteenknollen of -lagen die de [[boorkop]] kunnen beschadigen.
Binnen de [[olie-industrie]] wordt krijtgesteente als [[reservoir (geologie)|reservoirgesteente]] ge-exploiteerd. Velden in de [[Noordzee]] (met name het Nederlandse en Deense deel van de centrale Noordzee) bestaan uit krijtgesteente dat is afgezet tijdens het laat-Krijt tot [[Paleoceen]]. Problemen bij het boren worden gevormd door de keiharde vuuursteenknollen of -lagen die de [[boorkop]] kunnen beschadigen. Eén van de grootste [[lijst van olie- en gasvoorkomens|gas-voorkomens]] van [[Europa (continent)|Europa]], het [[Noorwegen|Noorse]] [[Ekofisk]]-reservoir, bestaat uit krijtgesteente van [[Paleoceen|Paleocene]] ouderdom.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 9 mei 2007 21:19

Vuursteenknollen in krijtgesteente (Cyprus).

Krijtgesteente (Engels: chalk) is een sedimentair gesteente dat vrijwel geheel bestaat uit de kalkskeletjes van algen en andere fauna. Het is een kalksteen, en bestaat zodoende uit CaCO3. Het overgrote deel van de krijtgesteentevoorkomens op Aarde zijn gevormd tijdens het laat-Krijt tot Oligoceen. Toentertijd was noordwest Europa bedekt door een warm ondiep tot redelijk diep sedimentair bekken. Het Krijt-tijdperk dankt zijn naam ook aan dit gesteente.

Veelal bevat krijtgesteente vuursteenvoorkomens; accumulaties van silica in knollen, lagen of andere vormen. Het precieze mechanisme waardoor deze silicaconcentraties gevormd zijn in een nagenoeg silicavrij gesteente is niet helemaal duidelijk. Verschillende theorieën doen de ronde, van het opvullen van graafgangen tot een verandering van de waterspiegel in het nog niet geheel gelithificeerde sediment.

Voorkomen

Krijtgesteente is zeer bekend van de rotsen van Dover in Engeland en Calais in Frankrijk. Ook de kusten van Denemarken worden gekenmerkt door ontsluitingen van krijtgesteente. Ook in de landen rondom de Middellandse Zee, onder andere op Cyprus, is krijtgesteente ontsloten.

De Sint Pietersberg bij Maastricht bestaat ook uit krijtgesteente, hoewel het -foutief- in de volksmond mergelgrotten genoemd worden. Mergel is echter een mengsel van ruwweg gelijke hoeveelheden kalk en klei, dat terwijl in krijtgesteente nauwelijks andere mineralen dan calciet voorkomen. Uit krijtgesteente wordt doorgaans krijt gemaakt.

Krijtrotsen van Dover.

Olie-industrie

Binnen de olie-industrie wordt krijtgesteente als reservoirgesteente ge-exploiteerd. Velden in de Noordzee (met name het Nederlandse en Deense deel van de centrale Noordzee) bestaan uit krijtgesteente dat is afgezet tijdens het laat-Krijt tot Paleoceen. Problemen bij het boren worden gevormd door de keiharde vuuursteenknollen of -lagen die de boorkop kunnen beschadigen. Eén van de grootste gas-voorkomens van Europa, het Noorse Ekofisk-reservoir, bestaat uit krijtgesteente van Paleocene ouderdom.

Zie ook