Prejudiciële vraag: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Cassatie
Regel 2: Regel 2:


==Nederland==
==Nederland==
Binnen de Nederlandse rechterlijke macht kunnen geen prejudiciële vragen worden gesteld aan een hoger gerecht. Wel wordt soms tussentijds [[hoger beroep]] of beroep in [[cassatie]] opengesteld door een [[rechtbank]], respectievelijk [[gerechtshof (Nederland)|gerechtshof]], om zo partijen de gelegenheid te geven de rechtsuitleg van dat gerecht aan te vechten.
Binnen de Nederlandse rechterlijke macht kunnen geen prejudiciële vragen worden gesteld aan een hoger gerecht. Wel wordt soms tussentijds [[hoger beroep]] of beroep in [[cassatie (recht)|cassatie]] opengesteld door een [[rechtbank]], respectievelijk [[gerechtshof (Nederland)|gerechtshof]], om zo partijen de gelegenheid te geven de rechtsuitleg van dat gerecht aan te vechten.


==België==
==België==

Versie van 16 jun 2007 21:37

Een prejudiciële vraag is een rechtsvraag van een rechter aan een hoger gerecht (bijvoorbeeld van de Hoge Raad der Nederlanden aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen), betreffende de uitleg van een rechtsregel. Hangende de behandeling van die vraag bij de hogere rechter, wordt de procedure voor de lagere rechter geschorst.

Nederland

Binnen de Nederlandse rechterlijke macht kunnen geen prejudiciële vragen worden gesteld aan een hoger gerecht. Wel wordt soms tussentijds hoger beroep of beroep in cassatie opengesteld door een rechtbank, respectievelijk gerechtshof, om zo partijen de gelegenheid te geven de rechtsuitleg van dat gerecht aan te vechten.

België

Indien een wetgevende akte getoetst moet worden aan de Grondwet, dient de rechter een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof. De rechter moet dan wachten op een uitspraak van het hof alvorens uitspraak te doen. De rechter mag daarentegen wel wetten toetsen aan internationale verdragen met directe werking in België. Een rechtbank of hof kan het Grondwettelijk Hof omzeilen door te stellen dat zij een wetgevende akte toetst aan een internationaal verdrag, dat ruimere bescherming biedt dan de Belgisch Grondwet, waardoor ze dus de wetgevende akte in feite toetst aan de Grondwet, zonder een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof.