Orde van Sint-Agatha: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
sp
k (sp)
De '''orde van Sint-Agatha''' (Italiaans: "Ordine Equistre di Saint' Agatha") werd op 5 juni 1923 door de twee regerende regenten van de Republiek [[San Marino]] ingesteld als herinnering aan de op 5 februari in 1740 herstelde souvereiniteitsoevereiniteit van de kleine republiek. 5 februari is de feestdag van [[Sint-Agatha]].
[[San Marino]] was tijdens een conflict door [[Paus]]elijke troepen onder leiding van Kardinaal Alberoni bezet maar [[Paus Clemens XII]] beval dat deze teruggetrokken moesten worden.
 
De Orde beloont bijdragen aan en activiteiten voor de liefdadige stichtingen van de republiek en telt vijf graden. Verleningen worden gedaan door de twee regenten die samen Grootmeester zijn op advies van een raad van twaalf bestuurders waaronder de President van de liefdadige instellingen. De [[Heilige Agatha]] is de beschermheilige van deze [[ridderorde]].
 
De orde wordt alleen aan vreemdelingen toegekend.
 
Het [[kleinood]] is een gouden, wit geëmailleerd, [[Mantuakruis]] met een [[medaillon]] in het midden.
Dit medaillon draagt het portret van de heilige op een lichtgeel fond en het randschrift "SANT' AGATHA PROTETRICE" en op de keerzijde het wapen van de republiek in zwart-wit met de woorden "BENE MERENTI" op de aabaan beide zijden lichtgele ring. Er is geen [[verhoging]].
De ster is van zilveren diagonale en gouden horizontale en verticale stralen en daarop is een kleinood met lauwerkrans gelegd.
 
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu