Indiase roepie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Danielm~nlwiki (overleg | bijdragen)
k Titel van Indiase rupee gewijzigd in Indiase roepie: Spelling volgens Van Dale
Danielm~nlwiki (overleg | bijdragen)
k -> roepie
Regel 1: Regel 1:
{{munteenheid|
{{munteenheid|
|naam= Rupee
|naam= Roepie
|land=[[India]]
|land=[[India]]
|verdeling=100 paise
|verdeling=100 paise
Regel 8: Regel 8:
|afbeelding=
|afbeelding=
}}
}}
De '''rupee''' is de [[munteenheid]] van [[India]]. Eén rupee is honderd paise.
De '''roepie''' is de [[munteenheid]] van [[India]]. Eén roepie is honderd paise.


De volgende munten worden gebruikt: 10, 25 en 50 paise en 1, 2 en 5 rupee. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 rupee.
De volgende munten worden gebruikt: 10, 25 en 50 paise en 1, 2 en 5 roepie. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 roepie.


De naam rupee komt uit het Sanskriet Rupya, hetgeen zilver betekent. De eerste munten in India werden waarschijnlijk al in de 4e eeuw voor Chr. gebruikt, tijdens de heerschappij van het [[Mauryaanse Rijk]]. Ook munten uit de tijd van het [[Romeinse Rijk]] werden aangetroffen. Islamitische munten worden sinds de 8e eeuw gebruikt, hetgeen werd versterkt tijdens het ontstaan van de sultanaten. Voordat de Britten het land overnamen werden er meerdere munteenheden naast elkaar gebruikt. In 1835 werd onder de Britse bezetting de zilveren rupee ingevoerd. Vanaf 1862 werd de invloed van lokale munteenheden nog verder beperkt, hoewel nog tot 1950 verschillende prinselijke staten eigen munteenheden voerden. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid bleef de Indiase rupee bestaan.
De naam roepie komt uit het Sanskriet Rupya, hetgeen zilver betekent. De eerste munten in India werden waarschijnlijk al in de 4e eeuw voor Chr. gebruikt, tijdens de heerschappij van het [[Mauryaanse Rijk]]. Ook munten uit de tijd van het [[Romeinse Rijk]] werden aangetroffen. Islamitische munten worden sinds de 8e eeuw gebruikt, hetgeen werd versterkt tijdens het ontstaan van de sultanaten. Voordat de Britten het land overnamen werden er meerdere munteenheden naast elkaar gebruikt. In 1835 werd onder de Britse bezetting de zilveren roepie ingevoerd. Vanaf 1862 werd de invloed van lokale munteenheden nog verder beperkt, hoewel nog tot 1950 verschillende prinselijke staten eigen munteenheden voerden. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid bleef de Indiase roepie bestaan.


==Externe link==
==Externe link==
*[http://www.banknotes.com/in.htm Afbeeldingen van het papiergeld]
*[http://www.banknotes.com/in.htm Afbeeldingen van het papiergeld]
*[http://www.TrackGandhi.com TrackGandhi -- volgt spreiding en gebruik van de rupee bankbiljetten]
*[http://www.TrackGandhi.com TrackGandhi -- volgt spreiding en gebruik van de roepiebankbiljetten]


[[Categorie:Economie van India]]
[[Categorie:Economie van India]]

Versie van 17 okt 2007 12:26

Sjabloon:Munteenheid De roepie is de munteenheid van India. Eén roepie is honderd paise.

De volgende munten worden gebruikt: 10, 25 en 50 paise en 1, 2 en 5 roepie. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 roepie.

De naam roepie komt uit het Sanskriet Rupya, hetgeen zilver betekent. De eerste munten in India werden waarschijnlijk al in de 4e eeuw voor Chr. gebruikt, tijdens de heerschappij van het Mauryaanse Rijk. Ook munten uit de tijd van het Romeinse Rijk werden aangetroffen. Islamitische munten worden sinds de 8e eeuw gebruikt, hetgeen werd versterkt tijdens het ontstaan van de sultanaten. Voordat de Britten het land overnamen werden er meerdere munteenheden naast elkaar gebruikt. In 1835 werd onder de Britse bezetting de zilveren roepie ingevoerd. Vanaf 1862 werd de invloed van lokale munteenheden nog verder beperkt, hoewel nog tot 1950 verschillende prinselijke staten eigen munteenheden voerden. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid bleef de Indiase roepie bestaan.

Externe link