Ogg Vorbis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 1 apr 2005 om 11:26. (robot Anders:ca)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Ogg Vorbis is het Open Source audio compressieformaat dat vrij is van patenten, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de audioformaten MP3 en Microsoft's WMA.

Dat er alleen gepatenteerde audio formaten bestonden, was voor de Open-Source ontwikkelaars aanleiding om van de grond af een nieuw multimedia formaat te definiëren, waarin geen enkel patent voor zou komen.

Een bijkomend voordeel was daarbij dat natuurlijk ook van de nieuwste inzichten gebruik kon worden gemaakt, waardoor de kwaliteit ten opzichte van het oudere MP3 formaat een stuk hoger kon zijn. 'Ogg' staat voor het algemene formaat dat op zich verschillende componenten kan omvatten, zoals Vorbis. Vorbis is het audiogedeelte. Hierbij gaat dus net als bij MP3 weliswaar een deel van de geluidsinformatie verloren, maar door gebruik te maken van de fysiologische en psychologische kenmerken van ons gehoor is dat nauwelijks hoorbaar.

Op hun website wordt nauwkeurig verslag gedaan van alle vorderingen, want Ogg Vorbis is, zoals alle Open-Source projecten, een werk in uitvoering waarbij je steeds toegang hebt tot de laatste ontwikkelingen.

In 2004 is versie 1.0.1 de meest recente en deze bestaat zowel in een Windows, een Mac en een Linux-uitvoering. Zelfs voor het inmiddels om zeep geholpen multimedia-besturingssysteem BeOS bestond goede software. Het is die platform-onafhankelijkheid welke veel ontwikkelaars, waaronder die van spelletjes, aantrekt. Zo wordt in het computerspel Unreal Tournament gebruik gemaakt van .Ogg geluidsbestanden. De financiële eisen van licentie-houders van commerciele audio-formaten zijn in principe onvoorspelbaar en kunnen van het ene op het andere moment een grotere belasting vormen.

De eerste portable muziek-speler die ogg bestanden ondersteunde werd gemaakt door de fabrikant iRiver en sindsdien volgen er velen. Volgens sommigen zal het niet lang meer duren tot Ogg Vorbis de populariteit van MP3 heel dicht zal benaderen, en is het Ogg formaat voor MP3, wat DVD is voor VHS.

In mei 2004 toonden resultaten van een extensieve (blinde) luistertest aan, dat Ogg Vorbis alle bekende formaten achter zich laat.

Externe links