Digital object identifier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 4 sep 2004 om 22:07. (Categorie:Internet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een digital object identifier (of kortweg DOI) is een uniek blijvend identificatiemiddel voor een bestand op het World Wide Web. Zelfs als het internetadres wijzigt, zal het bestand teruggevonden kunnen worden dankzij een systeem waar dit nummer centraal in een databank opgeslagen wordt, en een gebruiker doorverwezen wordt naar de huidige locatie van het bestand. Het systeem werd ontworpen door de Association of American Publishers in samenwerking met de Corporation for National Research Initiatives en wordt nu beheerd door de International DOI Foundation.

10.1006/jmbi.1998.2354

Hier staat "10.1006" voor de databank, en na "/" staat het tijdschrift, jaargang (niet altijd!), en artikelnummer. Verwijzingen naar dit document kan met deze URL: http://dx.doi.org/10.1006/jmbi.1998.2354

Het voordeel van dit systeem, is dat bij wijzigen van de locatie van bestanden, de vele kruisverwijzingen in andere bestanden niet moeten gewijzigd worden; het volstaat de centrale databank aan te passen, zodat die kan doorverwijzen naar de nieuwe locaties.

Externe links