Modelbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 213.236.117.2 (overleg) op 11 mei 2005 om 13:26. (→‎Radiografische modelbouw)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Modelbouw is het maken van schaalmodellen. Er zijn veel verschillende en sterk uiteenlopende takken van deze hobby. Maar vaak worden voer- en vaar- en vliegtuigen op schaal nagebouwd in de vrije tijd.

Verschillende takken van modelbouw zijn bijvoorbeeld:

  • Statische modelbouw
  • Radiografische modelbouw
  • Modelspoor
  • Stoommachines

Statische modelbouw

Statische modelbouw is het bouwen van ongemotoriseerde modellen van voertuigen, gebouwen, mensen enz., meestal naar bestaande voorbeelden. Hierbij wordt vaak gestreefd naar een zo authentiek mogelijk nabootsing. Als materiaal wordt vaak plastic gebruikt, en veel modellen zijn als bouwdoos leverbaar. Een variant hierop is het ombouwen van commercieel verkrijgbare modellen in andere varianten, of het gebruiken van een aantal onderdelen uit zo'n doos voor een verder grotendeels zelf gemaakt model.

Populaire takken van statische modelbouw in plastic zijn het bouwen van:

Ouder is houtbouw, waarbij statische modellen worden gebouwd van hout. Populair hierbij zijn schepen, meubels, karren en wagens en molens.

Ook kartonnen bouwplaten vallen onder statische modelbouw. De populariteit daarvan is echter niet erg groot meer.

Radiografische modelbouw

Radiografische modelbouw is het bouwen van functionerende schaalmodellen die voorzien worden van radiografische besturing. Hierbij wordt meestal minder gelet op een getrouwe weergave van het origineel dan bij statische modelbouw; veel radiografische modelvliegtuigen lijken zelfs totaal niet op een bestaand vliegtuig. Behalve modelvliegtuigen en helikopters zijn schepen, auto's en tanks populair bij deze tak van modelbouw.

Ook binnen deze takken is er veel verscheidenheid, zo zijn er modelvliegtuigen die ± 5 km/u vliegen, maar ook die meer dan 430 km/u vliegen.

In de meeste R/C modellen worden motortjes ingebouwd om het model te laten rijden, varen of vliegen. Dit kan door middel van electrische motoren, maar ook door kleine verbrandingsmotoren, die op een speciale brandstof lopen, zogenaamde modelbouwbrandstof.

Modelspoor

Bij het modelspoor wordt er het over het algemeen gebruik gemaakt van rijdende modeltreinen. Deze worden vaak elektrisch aangedreven. Hiervoor worden hele banen aangelegd. Deze banen bestaan niet alleen uit aangelegde spoorwegen, maar ook uit hele landschappen, waarvoor de term scenery wordt gebruikt.

Modelbouw Stoommachines

Ook een tak van de modelbouw zijn modelbouw stoommachines, kleine stoommachines die (meestal) vast geplaatst worden en door middel van tandwielverbindingen miniscule zaagjes, boortjes, timmerende mannetjes en andere bewegende onderdelen, of soms rijdende tractor modelen aandrijven.