Segway PT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BOTarate (overleg | bijdragen) op 19 apr 2008 om 23:24. (robot Erbij: ca:Segway)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dean Kamen op de Segway
Video

Een Segway Personal Transporter, ook Segway PT of kortweg Segway genoemd, is een elektrisch aangedreven, zelfbalancerend eenpersoons vervoermiddel. Het vervoermiddel is uitgevonden door Dean Kamen.

De Segway PT wordt aangedreven door twee elektromotoren die van energie voorzien worden door oplaadbare batterijen. De motoren kunnen de wielen onafhankelijk van elkaar laten draaien.

De besturingsmodule van de Segway PT bewaakt voortdurend de stand van het toestel met behulp van sensoren op basis van een gyroscoop. Door de elektromotoren automatisch bij te regelen blijft de Segway PT in balans, ongeacht de snelheid of het gewicht van de meegedragen bagage. De gebruiker bestuurt het apparaat door het verplaatsen van het lichaamsgewicht. Door naar voren te leunen laat men de Segway PT voorwaarts bewegen en door achterwaarts te leunen laat men hem naar achteren rijden. Hij stopt als men rechtop gaat staan. Door aan de handgreep te draaien laat men de Segway naar links of naar rechts draaien.

Snelheid en snelheidsbegrenzer

De Segway PT heeft een ingebouwde snelheidsbegrenzer. Segway PT’s zijn voorzien van twee standen, de ‘6 km-stand’, of voetgangersmodus, is geschikt voor voetgangersgebieden en de ’20 km-stand’, of fietsmodus, is geschikt voor op het fietspad.

Ruimtebesparing

De Segway PT neemt weinig ruimte in op het trottoir en op het fietspad. Op een parkeerplaats van één personenauto kunnen 12 tot 15 Segways geparkeerd worden.

Gebruik in Nederland

In Nederland is de Segway PT vooralsnog alleen toegestaan in afgesloten bedrijfsterreinen. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft in maart 2007 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de veiligheid van de Segway PT en de mogelijkheden om het vervoermiddel toe te staan in het verkeer. Op 30 oktober 2007 maakte de minister bekend de Segway toe te willen staan op fietspaden en rijbanen, maar niet op het trottoir. Alleen gehandicapten mogen hem ook op het trottoir gebruiken, omdat de Segway tevens als gehandicaptenvoertuig wordt toegelaten. Voor de toelating ingaat, moet minister Eurlings nog overeenstemming bereiken op EU-niveau. Op grond van de geldende Europese richtlijn wordt de Segway namelijk aangemerkt als een niet-typegoedgekeurde bromfiets en die mag niet op de openbare weg gebruikt worden.[1]

Op 17 april 2008 maakten de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Camiel Eurlings (Verkeer) in een brief [2] aan de tweede kamer bekend, dat de Segway uiterlijk per 1 juli 2008 zal zijn toegestaan op de openbare weg.

Gebruik België

In België is de Segway bij wet toegestaan, zowel op het fietspad (max. 18km/uur), als op het voetpad (zolang er niet sneller dan stapvoets wordt gereden)[3]

Tevens dient er wel een verzekering te worden afgesloten.[4]

Externe links