Liberaal-conservatisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door GrouchoBot (overleg | bijdragen) op 22 mei 2008 om 22:18. (Typo fixing, Replaced: zoals bijvoorbeeld → zoals met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Liberaal conservatisme is een politieke stroming die elementen bevat van liberalisme en conservatisme. Historisch gezien werd er verwezen naar een combinatie van economisch liberalisme, met als doel een Laissez-faire-markt, met de klassieke conservatieve kijk op traditie, respect voor de autoriteit en religieuze waarden. Op deze manier was het dus het tegenovergestelde van het klassieke liberalisme, dat individuele vrijheid steunt, in zowel economisch als sociaal opzicht.

Na verloop van tijd kreeg de conservatieve ideologie in vele landen ook liberale trekjes en hierdoor verdween de term 'liberaal conservatisme' naar de achtergrond, en werd het beter bekend als conservatisme. Dit was vooral het geval in landen waar liberaal-economische ideeën een traditie waren, zoals de Verenigde Staten.

In Europa wordt liberaal conservatisme gecombineerd met conservatieve ideeën, zoals het sociaal liberalisme. Dit wordt vooral gezien als een tegenkracht tegen de meer collectieve kijk van het socialisme.