Bolgewas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueSky (overleg | bijdragen) op 15 dec 2009 om 16:31. (Versie 19321316 van 77.61.205.114 (overleg) ongedaan gemaakt. zb)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een bloembollenveld in bloei in Hillegom
Een veld met uien

Een bolgewas is een plant die overwintert door in een al of niet ondergrondse bol, in feite een bolvormige ophoping van vlezige bladeren, voedsel op te slaan. In het algemeen gaat het hier om éénzaadlobbige planten.

Een aantal bolgewassen zijn als voedingsmiddelen bekend, zoals ui en knoflook. Andere bolgewassen, de zogenaamde bloembollen, worden voor de sier gekweekt, zoals de tulp, de hyacint, de krokus, de narcis en het blauwe druifje. Vooral in Nederland is de kweek van sierbolgewassen een aanzienlijke tak van bedrijvigheid.

Naast bolgewassen voor de tuin bestaan er ook bolgewassen die speciaal voor bloei binnenshuis worden gekweekt, zoals Hippeastrum.

Bloembollen

Plant bloembollen bij voorkeur in oktober of november. De grond moet niet al te vochtig of bevroren zijn. Bloembollen hebben het liefst een luchtige, kalkrijke grondsoort die niet te lang nat blijft. In de zon of halfschaduw zijn alle bolgewassen op hun plaats. Voor het planten van bloembollen zijn bollenplanters te koop, maar dit hulpmiddel is niet noodzakelijk. Let er wel op dat er geen ruimte onder de bol ontstaat, want dan kunnen de wortels niet bij de aarde komen. Plant de bol op een diepte van ongeveer driemaal de diameter van de bol.

De bloei van hyacinten en andere bolgewassen kan worden vervroegd. Hiervoor zijn speciale voorgeprepareerde bloembollen te koop, maar je kunt deze vernalisatie ook zelf uitvoeren. Leg de bloembollen in een plastic zak met gaatjes en bewaar ze vervolgens 4 tot 6 weken in de koelkast (5 tot 6 graden Celsius). Let op; niet elke bloembol kan op deze manier voorbehandeld worden.

Zie ook