X10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 22 feb 2010 om 08:45. (-oude site, bron geeft ook zonder streepje)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

X 10 is een industriestandaard voor communicatie tussen modules via het lichtnet. De standaard wordt vooral gebruikt om Home Automation te kunnen realiseren.

Werking

X 10 bestaat uit controllers en modules. Een apparaat of lamp wordt aangesloten op een module en die gaat in het stopcontact. De controller gaat ergens anders in een wandcontactdoos. De controller en de module communiceren over het lichtnet, waardoor geen extra communicatienetwerk aangelegd hoeft te worden. Voorbeelden van controllers zijn transceivers (zender-ontvanger, ontvangt een signaal van een draadloze afstandsbediening en vertaalt dit naar een signaal op het lichtnet) of de computerinterface (kan aangesloten worden op een computer of zelf simpele programma's en tijdschema's uitvoeren). Voorbeelden van modules zijn lampmodules (waarmee lampen aan- of uitgeschakeld of gedimd kunnen worden) en apparaatmodules (waarmee apparaten met meer vermogen geschakeld kunnen worden).

Protocol

X 10 gebruikt het X 10-protocol van Domotica systemen. Met behulp van dit protocol worden de besturingscommando's verstuurd.

De adressering bestaat uit veelvouden van vier bits, te beginnen met een "huisselectie"-code van vier bits, gevolgd door een of meer "unit selectie"-codes. De laatste vier bits van een pakket bevatten het te versturen commando. Om het de gebruikers gemakkelijk te maken, wordt de huisselectie-code weergegeven als een letter (A-P), terwijl de unit selectiecode wordt weergegeven als een getal (1-16). Een commando kan voorafgegaan worden door meerdere selectiecodes, waardoor meerdere lichten tegelijkertijd worden ingeschakeld. Alle geadresseerde units wachten tot het commando is ontvangen.

Ieder apparaat in huis moet een unieke code krijgen, waardoor maximaal 256 apparaten (16 x 16) storingsvrij in elkaars bereik kunnen worden gebruikt. Tot 16 apparaten gebruikt men in het algemeen 1 huisselectie-code per woning, maar zo lang er geen problemen zijn met buren kunnen meerdere codes hiervoor per huis worden gekozen. Bij problemen met units welke veroorzaakt kunnen worden door signalen van andere woningen kan een filter worden geplaatst zodat geen signalen het huis verlaten of dat vreemde signalen het huis binnenkomen.

Externe link