Woordzoeker (puzzel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VanishedUser937 (overleg | bijdragen) op 20 mei 2011 om 20:29.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voorbeeld van een woordzoeker

Een woordzoeker is een puzzel of woordspel, waarbij een bepaald aantal woorden gevonden moeten worden in een blok gevuld met letters. Deze woorden kunnen zowel van links naar rechts als van rechts naar links geschreven zijn, alsmede zowel horizontaal als verticaal als diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Vaak staat bij de puzzel een lijst van de woorden die gevonden dienen te worden, maar er bestaan ook varianten waarin de speler zelf moet proberen te achterhalen wat de woorden zijn. Vaak vormen aan het eind de letters die niet zijn gebruikt een nieuw woord, dat de oplossing van de puzzel vormt.

Woordzoekers staan net als kruiswoordpuzzels vaak in kranten en tijdschriften. Ook worden ze soms gebruikt als lesmateriaal bij het leren van spelling.

De woordzoeker is bedacht en voor het eerst gepubliceerd door Norman E. Gibat in the Selenby Digest op 1 maart 1968.

Een strategie voor het oplossen van een woordzoeker is om de beginletter van het woord te zoeken, en vanaf die letter in elke mogelijke richting te kijken of het woord gevormd wordt. Een andere strategie is zoeken naar letters uit een woord die niet vaak voorkomen, en dus maar weinig in het letterblok staan. Voorbeelden hiervan zijn de Y, X en Q.

Een variant op de woordzoeker is de kronkelwoordzoeker. Hierin staan de letters van de woorden naast elkaar, maar op zo’n manier dat men bochten moet maken om de woorden te vormen.

Externe link