Naar inhoud springen

Ann Dunham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 19 jun 2011 om 00:07. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Ann Dunham''' (Wichita, Kansas, VS, 29 november 1942 - 7 november 1995 was de moeder van Barack Obama, de 44st...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ann Dunham (Wichita, Kansas, VS, 29 november 1942 - 7 november 1995 was de moeder van Barack Obama, de 44ste President van de Verenigde Staten.

Dunham studeerde antropologie aan de universiteit van Honolulu. Daar ontmoette zij Barack Obama Sr., met wie zij begin 1961 trouwde. Op 4 augustus van dat jaar beviel zij van hun zoon Barack, roepnaam Barry. Het huwelijk hield niet lang stand en in 1965 trouwde zij met de Indonesische student Lolo Soetoro, met wie zij en haar zoon in 1967 naar Djakarta verhuisden.

Drie jaar later stuurde ze Barack terug naar zijn grootouders in Hawai. In de jaren die volgden woonde zij afwisselend in Hawai, waar ze studeerde en in Indonesie, waar ze veldonderzoek deed en voor ontwikkelingsorganisaties werkte.

Dunham zette zich onder meer in voor de verstrekking van microkredieten aan vrouwen in ontwikkelingslanden.

Zij overleed eind 1995 aan kanker.

In een interview kenschetste Barack Obama zijn moeder als “de doorslaggevende persoonlijkheid in de jaren dat ik gevormd werd. De waarden die zij mij bijbracht zijn nog steeds de toetsstenen als het erom gaat hoe ik mij in de wereld van de politiek beweeg.”

``Biografie`` In juni 2011 verscheen bij het Amerikaanse Riverhead haar biografie: A Singular Woman – The Untold Story of Barack Obama’s Mother.