Naar inhoud springen

Kees Ruizendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 21 aug 2011 om 17:18. (nieuw artikel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Kees Ruizendaal (Maarssen, 17 mei 1909 - Doesburg, 20 april 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn verzetsnaam was Zwarte Kees.

Cornelis Ruizendaal diende al jong bij de Koninklijke Marine en bevoer zestien jaar lang de wereldzeeën. Na de Duitse inval verlegt hij zijn koers en slaagt hij er in 1942 in te worden geplaatst bij de Marechaussee in de grensplaats Aalten. Van meet af aan verricht hij allerlei activiteiten ten behoeve van de illegaliteit. Vanwege het grote aantal onderduikers is er in Aalten grote behoefte aan onderkomens, valse persoonsbewijsen, distributiekaarten, enz. Alras is hij genoodzaakt ook zelf onder te duiken.

Medio 1943 wordt hij leider van de K.P.-Aalten, die naast hem wordt bemand door Jan Ket (Zwarte Jan), Gerrit Wiechert Kleisen (Gijs) en Gerrit de Vries (Gerrit).

Ruizendaal sneuvelt op 20 april 1944 na een vuurgevecht met de SS op de binnenplaats een woning te Doesburg, alwaar hij zich had verscholen in een konijnenhok. De dramatische nasleep van een - mede als gevolg van zijn passie voor wapens - door hem geinstigeerde operatie van de KP-Aalten, waarbij men in de val liep, die door de provocateur / verrader Willy Markus in samenwerking met de Duitse bezetter was uitgezet.


Zie ook

KP-Aalten - " In de val gelopen" - Uitgebreider relaas van de gebeurtenissen op 201 april 1944


[bron?]