Hommage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jasper Kloekmoed (overleg | bijdragen) op 9 mei 2012 om 00:45. (Start)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een hommage is een blijk van (grote) waardering voor een andere persoon. Dit eerbetoon wordt vaak uit respect voor iemands prestaties gegeven.

Oorsprong en etmologie

Binnen het feodale systeem in Europa was een hommage de belofte van ondergeschiktheid aan de leenheer. Het woord is dan ook afgeleid van het Franse woord homme dat leenman of -heer betekende en thans nog gebruikt wordt in de betekenis van man of heer. Het woord kent een verwantschap met het Latijse homo en het Germaanse -gom uit bruidegom

Huidige gebruik

Een hommage wordt vaak uitgebracht aan personen die een opmerkelijke prestatie hebben verricht in de ogen van degene(n) die de hommage uit. Een bekende, grote hommage, is het Freddie Mercury Tribute Concert, maar ook albums kunnen om redenen van huldeblijk worden uitgebracht.

Hommages zijn in de zoals hierboven beschreven vorm tamelijk tot zeer duidelijk. In de literatuur kan dit anders zijn. Toch worden verborgen of zelfs als zodanig ontkende tekstgedeelten van schrijvers een enkele keer als hommage gezien. Zo zou K. Schippers refereren aan Shakespeare in zijn gedicht Ja met de zin Ik heb je lief zoals je soms / gelijk een gouden zomerdag bent. In de conventiespeech van Barack Obama uit 2008 kunnen de woorden Now is the moment worden opgevat als hommage aan Martin Luther King.

Vanuit literair oogpunt, kan een hommage een (grote) overlap hebben met een motief. Zo heeft Onno in Mulisch' De ontdekking van de hemel heel veel weg van Mulisch' vriend Jan Hein Donner. Een motief kan daarentegen ook een tegenovergesteld effect beogen.