Heloten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Willem 90 (overleg | bijdragen) op 5 jun 2006 om 19:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)

De Heloten (Oud-Grieks: (grc) ) waren de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond Sparta; door de Spartiaten werd deze pre-Dorische bevolking verslagen en tot slaaf gemaakt. Zij verzorgden de levensbehoeften van Sparta, zodat de Spartiaten zich met het leger konden bezighouden. De meeste heloten bewerkten een stuk land, een klèros ((grc) ). De heloten werden door de spartanen geminacht. Zij werden mishandeld en werden zelf vermoord tijdens bepaalde rituelen. Toch is het voor huidige historici niet geheel duidelijk of dit echt waar is wat de oude schrijvers schreven. Veel van de geschriften komen van vijanden van Sparta en kan gebruikt zijn als propaganda.

Alleen de staat beschikt over het recht de heloten vrij te laten en niet de burger wiens grond ze bewerken. Dit kan gebeuren ter beloning van militaire prestaties in het Spartaanse leger waarin ze als lichtgewapenden kunnen opgenomen worden. De eerste slaven kwamen waarschijnlijk uit de stad Helos, waarvan ze hun naam danken, heloten. Het aantal heloten is later aangegroeid door de annexatie van Messenië.

In de 7e eeuw kwamen de Heloten meerdere malen in opstand, vooral in Messenië.