Naar inhoud springen

Stadtkommandantur München

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadtkommandantur München

De Stadtkommandantur München was het commandocentrum van het Beierse leger in München. Het was verantwoordelijk voor het beheer van de Beierse troepen in de stad en was samen met het politiehoofdbureau verantwoordelijk voor de interne veiligheid. De Stadtkommandantur had de bevoegdheid om direct in te grijpen bij onrust. Dit deed ze bijvoorbeeld na de revolutie van 1918 en tijdens de Hitler-putsch.

In München had de Kommandantur (voor 1872 bekend als Kommandantschaft) voornamelijk een representatief karakter tijdens het Koninkrijk. Ze stond onder bevel van de bevelvoerende generaal van het I. Legerkorps. Van 1904 tot 1924 was het gevestigd in het gebouw van het Beierse Legermuseum, dat nu de Beierse Staatskanselarij is.

Na de Novemberrevolutie in 1918 groeide de politieke macht van de stadskommandanten, aangezien ze gewapende troepen tot hun beschikking hadden. Hun autoriteit was echter niet groot genoeg om de soldaten in München echt te kunnen bevelen. Deze grotere betekenis bleef ook tijdens de Münchense Radenrepubliek en de daaropvolgende periode bestaan.

Stadscommandanten

[bewerken | brontekst bewerken]

Andere Kommandanturen in Beieren

[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1872 bestonden er in Beieren alleen nog Kommandanturen in de vestingen Ingolstadt en Germersheim, op de legeroefenterreinen Lager Lechfeld, Hammelburg en Grafenwöhr, en in de hoofdstad München. Tot de taken van de Kommandant behoorden het geven van militair-politionele bevelen, de organisatie van de wachtdienst, het onderhoud van militaire installaties en gebouwen, en het bevel over garnizoensparades.