Strijdkrachten van Iran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Strijdkrachten van Iran (Perzisch: نيروهای مسلح جمهوری اسلامی ايران) bestaan uit het reguliere leger, de Revolutionaire Garde en de politie[1].

Leger[bewerken | brontekst bewerken]

Het Iraanse leger (Perzisch: ارتش جمهوری اسلامی ایران) bestaat uit de Iraanse landmacht, marine, luchtmacht en luchtafweer. De troepen bestaan uit naar schatting 545.000 man: de landmacht 465.000 man, de marine 28.000 man, de luchtmacht 52.000 man. De Iraanse luchtafweer is een afsplitsing van de luchtmacht[2].

Revolutionaire Garde[bewerken | brontekst bewerken]

De Iraanse Revolutionaire Garde (Perzisch:سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) bestaat uit naar schatting 120.000 militairen verdeeld over een eigen landmacht, marine, luchtmacht en de Quds-brigade (Special Forces). Hiernaast is er nog de Basij.

De Basij (Perzisch:بسيج) is een paramilitaire vrijwilligersmilitie, opgericht in opdracht van Ayatollah Khomeini in november 1979, die valt onder de Iraanse Revolutionaire Garde. Basij betekent letterlijk mobilisatie. Het wordt ook wel Basij-e Mostaz'afin, letterlijk 'Mobilisatie van de onderdrukten' genoemd. De officiële aanduiding is Nirou-ye Moqavemat-e Basij, letterlijk 'Mobilisatie Verzetsleger'[3][4].

De schatting van de aantallen Basij is controversieel. Iraanse bronnen spreken over 12,6 miljoen paramilitairen, inclusief vrouwen[5].

Het Center for Strategic and International Studies maakt in een rapportage van 2005 een schatting 90.000 geüniformeerde actieve fulltime geüniformeerde leden, 300.000 reservisten, en een totaal van 20 miljoen mannen/vrouwen die kunnen worden ingezet indien nodig .[6]

Politie[bewerken | brontekst bewerken]

De politie (Perzisch: نيروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران).