T9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
de letters op de toetsen van een GSM-toestel

T9 (ook wel Predictive text genoemd) staat voor Text op 9 toetsen en is een techniek voor mobiele telefoons en sms die bedoeld is om makkelijk en snel woorden in te toetsen. Het werd ontwikkeld door Tegic Communications.

In tegenstelling tot de voorganger MultiTap moet je hier gewoon één keer drukken op de toets van de letter die je zoekt. Wil je bijvoorbeeld 'Hallo' intypen, dan druk je in deze volgorde één keer op de volgende toetsen: 4 (GHI), 2 (ABC), 5 (JKL), 5 (JKL) en ten slotte 6 (MNO). Het T9-systeem zal nu in het ingebouwde woordenboek zoeken naar het mogelijke woord wat je bedoelt. Je krijgt alle suggesties te zien en zo kan je sneller woorden intoetsen.

T9 heeft een aantal nadelen: door de beperkte woordenlijst in het geheugen van veel mobiele telefoons is het niet mogelijk om minder vaak gebruikte woorden en eigennamen op deze manier in te toetsen. De vreemde teksten die hiervan het gevolg zijn, waren in 2007 de inspiratie voor de "goeiemoggel"-reclames van KPN. In Jonathan Safran Foers roman Extremely Loud & Incredibly Close (2005) komt een telefoon'gesprek' voor dat geheel in T9 wordt gevoerd.