TROTS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TROTS (Trein Observatie & Tracking Systeem) is het systeem dat de positie en de identiteit van treinen bepaalt en doorgeeft aan de treindienstleidingsposten van ProRail en de Besturingscentrum van NS. De railverkeersleiding heeft de positie van treinen nodig bij het sturen van het railverkeer.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds eind jaren 80 werd gebruikgemaakt van het TreinNummer Volgsysteem (TNV) om treinen te volgen. Door de intensivering van het railvervoer ontstond behoefte aan een nauwkeuriger en betrouwbaarder systeem voor identificatie en het vaststellen van de positie van treinen.

De introductie van TROTS kende een langzaam verloop: sinds het begin van de 21e eeuw werd er al over het systeem gesproken en werd er ontwikkeld door Logica. Na vele jaren uitstel is TROTS eind 2008 als proef uitgerold op de post Groningen. In 2009 is de uitrol definitief van start gegaan, waarbij vanaf februari 2011 alle treindienstleidingsposten TROTS gebruiken als volgsysteem voor treinnummers.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige versie van TROTS maakt gebruik van dezelfde meetgegevens als TNV, namelijk baangebonden elementmeldingen vanuit de treinbeveiligingssystemen. Dit betreft de status van individuele infra-elementen zoals secties en wissels. TROTS ondersteunt zowel de conventionele beveiliging als de nieuwe beveiligingen die in het kader van ERTMS zijn ontwikkeld. De baangebonden meetgegevens worden afgebeeld op een fijnmazig referentiestelsel, zodat de treinposities met hoge nauwkeurigheid worden gerapporteerd.

TROTS draait op een cluster van computersystemen, waarbij in geval van falen van een systeem de software automatisch op een ander systeem in het cluster wordt opgestart.

Deze versie van TROTS vormt aldus een opstap naar het gebruik van nieuwe meettechnieken in volgende releases (zoals gps, transponders of odometers) en de rapportage van additionele treinparameters zoals deuren open of dicht.[bron?]

Treinnummervolgsimulator[bewerken | brontekst bewerken]

Naast TROTS draait er op de treindienstleidingsposten ook nog een TNV simulator, TNVS genaamd, die samen met TROTS het verkeer verzorgt naar afnemende applicaties zoals het verkeersleidingssysteem VKL en het reisinformatiesysteem InfoPlus, die nog het TNV-model gebruiken om verplaatsingen en vertragingen van treinen te kunnen bepalen. Totdat de afnemende applicaties omgebouwd zijn naar TROTS of geheel uitgefaseerd zijn door nieuwe applicaties zal TNVS blijven bestaan op de treindienstleidingsposten van ProRail.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]